• Južna Srbija

  Pomozite: malom Lazaru iz Leskovca potrebna retka krvna grupa AB+

  Lazar-Rajkovic-s-ocem-Pericom

  Posle dvogodišnje bitke s karcinomom i presađivanja matičnih ćelija, dvanaestogodišnjem Lazaru Rajkoviću iz Leskovca život visi o koncu zbog nedostatka donora sa AB pozitivnom krvnom grupom, pa njegovi roditelji mole da se davaoci hitno jave.

  Malom Lazaru nedavno je izvršeno presađivanje matičnih ćelija u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, kao poslednja brana od retkog i malo istraženog oblika kancera pod nazivom Juing sarkom.

  “Međutim, stari organizam putem megahemoterapije je u potpunosti uništen,  uništena krvna slika pala na nulu, sada je u izolovanoj sobi i to u totalnoj izolaciji, sve se steriliše, vazduh filtrira kroz specijalne filtere…Faktički sad je Lazar što se tiče životnih parametara na samoj nuli, sve je sada na nuli i treba da krene da se umnožava i da se formira novi imuni sistem, nova krvna slika, što se kaže sve iz početka, i ovo je jedini put  koji je ostao ali jedini, i poslednja mogućnost”, objašnjava za Jugmediu njegov otac Perica Rajković.

  Najveći problem je sada obezbediti krv sa krvnom grupom AB+ za obezbeđenje trombocita.

  “Problem je što od 100 samo 4-7 ljudi ima tu krvnu grupu, problem je što kad se trombociti uzmu oni su korisni 6 dana i posle opet treba svež donor da ponovo da krv, donor mora da ima isključivo AB+ grupu, da je u punoj snazi, da nema tetovaže, hronične bolesti, pritisak, šećer.. Selekcija je veoma oštra, krv je trenutno uslov nad uslovima”, apeluje zabrinuti otac koji treću godinu bdi nad mailm Lazarom, dečakom, sa čijeg lica ne silazi osmeh, uprkos teškoj bolesti.

  Muka je još veća što niko u ovoj porodici nema stalna primanja, pa roditelji jedva uspevaju da sakupe novac za put do Beograda i za hranu u Beogrdau, gde se ne odvajaju od dečakove postelje.

  Bračni par Rajković nije mogao da ima decu punih osam godina. Prvo im se rodila devojčica a potom dečak, potpuno zdrav. A onda je kao oluja došla bolest.

  Ukoliko ima humanih ljudi, mole se da se jave ocu malog Lazara na ovaj broj telefona: 0645372636

  Izvor: Jugmedia

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com