• Gradovi

  Ponavlja se suđenje odgovornima za nesreću u Kalvariji

  BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su vlasnik firme „Tehnomenadžer“ Mile Svetozarević i direktora firme „Grading SS“ Stevan Stevanović bili osuđeni na zatvorske kazne zbog nesreće na gradilištu u kojoj su 2011. godine život izgubila četiri radnika u zemunskom naselju Kalvarija.

  Ukinutom presudom poslovođa gradilišta Nedeljko Ilić je oslobođen optužbi, pa će po nalogu Apelacionog suda svoj trojici biti ponovljeno suđenje.

  Stevanović i Svetozarević su bili osuđeni zbog krivičnih dela – teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova na četiri godine, odnosno šest meseci zatvora, dok je Ilić istih optužbi oslobođen.

  U toj tragediji nastradali su radnici Milan Brajenović, Dušan Kadrijević, Vladimir Vasić i Nikola Knežević, kada su se tone zemlje obrušile na njih dok su radili na sanaciji.

  Više javno tužilaštvo tereti optužene da nisu postupili po propisima i opšte priznatim tehničkim pravilima, pa da su na taj način izazvali opasnost za život i telo ljudi, usled čega su život izgubila četiri radnika, a jedan je zadobio teške telesne povrede.

  Apelacioni sud je u obrazloženju odluke naveo da je izreka prvostepene presude nerazumljiva, jer je prvostepeni sud okrivljene oglasio krivim jer su postupali suprotno obavezama propisanim odredbom Zakona o planiranju i izgradnji, a koja se odnosi na „stručni nadzor“, a ne na izvodača radova, odgovornog izvodača radova, niti njihove obaveze.

  „Za sada je ostala nejasna veza između radnji okrivljenih sa normom koju je prvostepeni sud primenio, te je nejasno i zbog kojih su radnji okrivljeni oglašeni krivim, a što prvostepenu presudu čini nerazumljivom“, naveo je Apelacioni sud.

  Taj sud je takođe naložio da ponovnom postupku prvostepeni sud jasno i nedvosmileno utvrditi ulogu Ilića ne samo u formalnom smislu, već i kada je reč o faktičkim ovlašćenjima na gradilištu.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com