Gradovi

Poposki: Više zemalja obećalo Makedoniji pomoć

AMSTERDAM – Makedonija je dobila obećanja zemalja EU u usporavanju priliva izbeglica ka severnoj Evropi, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, navodeći da je više zemalja, među kojima i Srbija, ponudilo njegovoj zemlji pomoć.

Poposki je, po okončanju sastanka ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata o migrantskoj krizi u Amsterdamu, rekao za Politiko da su Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka ponudile Makedoniji „policajce, opremu i pomoć u uspostavljanju centara za registraciju“.

„Više zemalja je izrazilo želju da pošalje čamce, policajce i opremu“, kazao je Poposki.

Ministri EU su u Amsterdamu razmatrali i mogućnost slanja veće pomoći Makedoniji kako bi se bolje zaštitile evropske granice, umesto da se oslanjanju na Grčku, prenosi AP.

„Ako Grčka nije spremna ili sposobna da zaštiti Šengen zonu i ne prihvata pomoć od EU, onda nam je potrebna druga odbrambena linija, a to su očigledno Makedonija i Bugarska“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku.

Nikola Poposki je izjavio da nije važno kako će se ta pomoć tehnički zvati.

„Najvažnije je da imamo ljude i opremu da možemo da kontrolišemo granicu i sprovodimo registrovanje tamo gde bi ljudi trebalo legalno da prelaze granicu“, rekao je on, dodavši da je Makedonija već uposlila u te svrhe svoju vojsku.

Foto Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh