• Gradovi

  Popović: Dobiću spor protiv KRIK-a. NUNS i NDNV: Tužba je zastrašivanje

   

   

  Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas u Novom Sadu da smatra da će dobiti spor protiv redakcije KRIK i da će sav iznos „donirati u humanitarne svrhe za decu bez roditelja“.

  „Tužba je u sudu, ne bih ništa da komentarišem, ali želim da kažem da ću posle presude sav iznos od tužbe koju dobijem, da dam u humanitarne svrhe za decu bez roditelja“, rekao je Popović u Novom Sadu tokom obilaska kompanije „Šnajder elektrik DMS“.

  Popović je kazao da se i dalje ne slaže sa navodima KRIK-a „da poseduje firme u ofšor zoni“ i ponovio svoje ranije navode da su „sve njegove kompanije registrovane u Evropi i Rusiji“.

  „Ostavimo KRIK, nemam stvarno za to vremena, neka se time bavi sud, ostavimo to da sud reguliše“, kazao je Popović i dodao da ima vremena da KRIK tuži i za druge navode za koje smatra da su neistiniti.

  On nije želeo da komentariše navode KRIK-a da „je sve što je objavljeno tačno i potiče iz autentične dokumentacije“, te da „tužba predstavlja pritisak na njihov rad“.

  Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na medjunarodnom projektu „Rajski papiri“ i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je smisao tužbe biznismena i ministra za tehnološke inovacije Nenada Popovića protiv redakcije KRIK-a, zastrašivanje tog portala sa konačnim ciljem da se odustane od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

  „U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podredjene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija“, naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

  Novinska udruženja su istakla da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da KRIK nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa.

  Oni su ukazali da bi nosioci javnih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove i podsetili da oni koji smatraju da su njihova prava ugružena mogu da koriste predvidjene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku.

  „Jasno je da KRIK – koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću – kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija. Istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća“, naveli su NUNS i NDNV.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com