Gradovi

Popović: Dokle god Preabula Ustava traje, Kosovo je Srbija

BEOGRAD – Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da nije vreme za promenu Ustavu Srbije, već za njegovu punu primenu i istakao da dogle god njegova Preambula traje, Kosovo je Srbija.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Popović podseća da je na Mitrovdan pre 10 godina, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, posle narodnog referenduma, potvrđen današnji Ustav Republike Srbije.

Njegovo donošenje je, dodaje Popović, bio primer kako sve političke partije i svi građani prepoznaju potrebu okupljanja oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja. Posle ovog velikog konsenzusa oko Ustava slične primere sloge u odbrani države nismo imali, naveo je.

„Mitrovdanski Ustav je brana svakom separatizmu na Kosovu i Metohiji i dokle god njegova Preambula traje, Kosovo je Srbija“, poručio je Popović..

Taj Ustav, kaže Popović, kojeg danas mnogi osporavaju, dobio je najviše ocene za svoje delove koji se tiču ljudskih i manjinskih prava i danas nacionalne manjine u Srbiji imaju punu slobodu izražavanja svog jezika, pisma i obrazovanja.

Samim tim je potvrđeno da ne postoje prepreke za ravnopravan razvoj svih nacija u državi srpskog naroda, što je garantovano Ustavom Srbije, istakao je Popović..

Koliki je značaj ovog akta, kaže, govori i činjenica da je pokojni Patrijarh Pavle prvi i jedini put glasao baš na referendumu za Ustav.

„Sada, u složenim vremenima, kada pritisci na Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije, ali i svoje odlučnosti da bude slobodna i suverena država ne prestaju, moramo čuvati Mitrovdanski Ustav koji je udario temelje slobodarskoj Srbiji“, naveo je Popović i dodao:

„Nije vreme za njegove promene, već za njegovu punu primenu“.

Foto Tanjug/ R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh