• Gradovi

  Porast broja slučajeva trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju

  Broj izveštaja o slučajnom trovanju sredstvima za čišćenje i dezinfekcionim sredstvima naglo se povećao u SAD, a analitičari smatraju da je to povezano sa pandemijom korona virusa.

  Medju prijavljenim slučajevima je malo dete koje je dobilo vrtoglavicu, palo i udarilo glavu pošto je pilo iz velike boce sredstva za dezinfekciju ruku, kao i slučaj jedne žene koja je počela nezaustavivo da kašlje uz jako zviždanje u plućima pošto je kupljene proizvode potopila u sudoperu s hlornim izbeljivačem, sirćetom i toplom voda.

  Takvih slučajeva je oko 20 procenata više u prva tri meseca ove godine, u poređenju s istim periodom 2018. i 2019. godine, navodi se u izveštaju Centra SAD za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljenom u ponedeljak.

  Autori su rekli da ne mogu dokazati da su mere zbog pandemije korona virusa neposredno izazvale taj porast, ali kažu da je verovatno da je to povezano, s obzirom na prereporuke da se kuće obezbede i na uputstava za čišćenje ruku i stvari.

  Upozorili su da se sredstva za čišćenje ne smeju koristiti u većoj količini ni drugačije nego što piše u njihovim uputstvima, da se ta sredstva ne smeju mešati jedna s drugima, i ne smeju se koristiti u prostorijama gde je ventilacija slaba.

  Izveštaj je zasnovan na više od 45.000 nedavnih poziva u 55 centara za prijavljivanje trovanja širom SAD, koji su se odnosili na izloženost hemijskim sredstvima ili sredstvima za dezinfekciju.

  U istom periodu 2019. godine bilo je 38.000 takvih poziva, a 2018. ih je bilo 39.000.

  Oko 40 odsto poziva ove godine odnosilo se na trovanja dece do pet godina, ali povećanja broja trovanja ima u svim starosnim grupama.

  Hlorni izbeljivač ima najveći udeo u porastu broja slučajeva, dok je medju malom decom u porastu broj slučajnih trovanja dezinfekcionim sredstvima bez alkohola i sredstvima za čišćenje ruku, izvestio je CDC.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com