• Gradovi

  Poreske vrdalame napunile „božićnu čarapu“ Italiji

  RIM – Program poreske amnestije, koji je zvanični Rim pokrenuo pre godinu dana, doneo je Italiji skoro 60 milijardi evra neprijavljenih sredstava, prema podacima italijanskog ministarstva ekonomije.

  Pogram dobrovoljne prijave, koji je završen u novembru, uveden je kao poslednja šansa za utajivače poreza da prijave svoje prihode i aktive sakrivene u inostranstvu, piše Raša tudej, i dodaje da su od uvođenja ove šeme, poreske vlasti dobile oko 130.000 dobrovoljnih prijava.

  Po osnovu neprijavljenih aktiva prihodovano je četiri milijarde evra na ime poreza i kazni, a oko 70 odsto skrivenih sredstava pohranjeno je u Švajcarskoj, Monaku, na Bahamima, u Singapuru i Luksemburgu, navodi se u saopštenju italijanskog ministarstva finansija.

  „Više od jedne četvrtine prijavljene sume će biti vraćeno u zemlju“, navodi se u saopštenju, i dodaje da je amnestijom poreskim vrdalamama dozvoljeno da zadrže novac u inostranstvu sve dok je on prijavljen u Italiji.

  Italijanske vlasti su, takođe, upozorile da oni koji nisu iskoristili amnestiju rizikuju kazne do osam godina zatvora ako budu uhvaćeni. Pored toga, vlada je potpisala niz ugovora sa ofšor centrima o razmeni poreskih informacija.

  Italijansko ministarstvo ekonomije je pohvalilo uspešnost šeme dobrovoljne saradnje, navodeći da je „era bankarskih tajni prošla“.

  „Šema dobrovoljne prijave menja odnos između poreskih obveznika i države. Mnogi su bili skeptični kada smo ovaj program pokrenuli, ali su rezultati i učešće dokazali da su pogrešili“, izjavio je zamenik italijanskog ministra finansija, Luiđi Kasero.

  Objavljena suma bi mogla da bude od pomoći italijanskoj vladi koja procenjuje da zbog utaje poreza godišnje izgubi preko 90 milijardi evra, ocenjuje Raša tudej.

  freeimages.com, salvo salvocom

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com