Gradovi

Porfirije: Srbi u Hrvatskoj se plaše da izraze verski identitet

ZAGREB – Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije deli stav patrijarha Irineja da Srbi strahuju da idu u svoju crkvu u centru Zagreba nakon nedavnih događanja, a povodom pitanja o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca rekao da će odluku o tome doneti Katolička Crkva i Vatikan.

„Neki Srbi se plaše da izraze svoj verski i nacionalni identitet. Pojedini mi šapatom na ulici ili u trgovini kažu: i ja sam naša ili vaša. Da li je to opravdano ili nije? Uveren sam da ima daleko više onih koji žele da u Hrvatskoj svi žive slobodno, bez straha. Nije mi poznato da takvih pojava ima još negde u Evropi. Na potezu su političke elite“, rekao je mitropolit Porfirije u intervjuu za hrvatski „Večernji list“.

On je na taj način komentarisao govor mržnje prema srpskom narodu nakon izjave novinara Z1 TV Marka Juriča koji je 19. januara u svojoj emisiji Markov trg upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da budu oprezni kada šetaju istoimenim trgom, jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir. Voditelj je tom prilikom kao govor mržnje zloupotrebio davno napravljen snimak iz Kande na kome se nalazi Porfirije.

Juričeva izjava je naišla na kritiku dela hrvatske javnosti, a Savet je odlučio da toj TV stanici zabrani rad na tri dana.

Komentarišući to što se u javnosti nedavno pojavilo pismo Patrijarha Irineja Papi Franji oko kanonizacije kardinala Stepinca, mitropolit Porfirije je za „Večernji list“ rekao da je njegova želja da u dijalogu o onome što jedna strana smatra kontraverznim, upitnim ili negativnim, a druga strana ne smatra, još bolje upoznamo jedni druge, prenela je Informativna služba SPC.

On je dodao da na kraju odluku o tom pitanju donosi Katolička Crkva i Vatikan.

Na pitanje kako smiriti tenzije koje su poprilične u poslednje vreme, mitropolit kaže da neće biti među prvih stotinu ako kaže da „narcizme malih razlika“ potenciraju i zloupotrebljavaju oni koji od toga imaju jasnu korist.

„Ta Frojdova teorija nije nigde verodostojnije potvrđena u praksi nego u odnosima između Srba i Hrvata. Postoji samo jedan odgovor: potrebno je da se snažno čuje glas hrišćanske ljubavi. Papa Franja je u tom pogledu uzor“, rekao je on.

„Raduje me da i na hrvatskoj i na srpskoj strani postoje ljudi koji grade mostove između naših naroda, kao što me rastužuju oni koji podstiču netrpeljivost i mržnju. Mržnja i netrpeljivost nas ne smeju pokolebati, nego podstaći da još više negujemo ljubav Hristovu i prema ovim drugima, jer samo ljubav ima šansu da dopre i do najkamenijeg srca. A mržnja je najteža onome koji je nosi“, kazao je mitropolit Porfirije.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh