• Gradovi

  Porošenko: Kijev spreman da plati cenu Putinove odluke

  BRISEL – Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je danas žaljenje zbog odluke Rusije da ukine Ukrajini trgovinske povlastice u znak, kako navodi agencija Rojters, odmazde Moskve za sporazum o sobodnoj trgovini između Kijeva i EU.

  Porošenko je rekao da je „spreman da plati cenu“, kao i da će sporazum sa zapadnim blokom u potpunosti stupiti na snagu od 1. januara.

  „Ukrajina je svesna ovih ograničenja i očekuje da će ona naneti štetu ukrajinskoj ekonomiji“, izjavio je Porošenko u Briselu posle najave Moskve da će od 1. januara suspendovati svoj sporazum o slobodnoj trgovini sa Kijevom.

  „Ali, mi smo spremni da platimo ovu cenu za našu slobodu i naš evropski izbor“, izjavio je Porošenko po dolasku u Brisel na sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

  Ranije danas, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se od 1. januara 2016. godine suspenduje sporazum o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom, saopšteno je iz Kremlja.

  Kao razlog za ovakvu odluku, u dekretu se navode „vanredne okolnosti koje pogađaju interese i ekonomsku bezbednost Rusije“, javila je ruska agencija Tas.

  Francuska agencija AFP, izveštava da je Putin naložio suspenziju sporazuma potpisanog u oktobru 2011. godine, kao deo šireg dogovora zemalja bivšeg komunističkog bloka, koje je predsednik Rusije imao u viziji kao deo Evroazijske unije.

  AP Photo/Sergei Chuzavkov

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com