• Novosti online

  Портрет Луке Ћеловића за који се веровало да уништен у рату враћен у Ректорат

  После више од седамдесет година портрет Луке Ћеловића – Требињца (1854–1929), познатог трговца, једног од најутицајнијих људи у Србији с краја 19. и почетка 20. века и великог добротвора универзитета, који је насликала чувена Бета Вукановић, поново поносно краси зид свечане сале Ректората Универзитета у Београду.

  Након што је одатле нестао током Другог светског рата, када му се изгубио сваки траг, овај импозантан приказ Ћеловића у природној величини коначно је пронађен и враћен тамо где припада.

  Како „Политика” сазнаје у Ректорату, прича почиње одлуком Ћеловића, једног од оснивача Београдске задруге и њеног доживотног председника, да тестаментом из 1911. године целокупно своје имање, процењено на 50 милиона ондашњих динара, остави овој институцији.

  Ћеловић умире 1929. године а две године касније Универзитет наручује његов портрет од Бете Вукановић. Слика је урађена, па је током претпоследње године рата нестала и претпоставка је била да је уништена приликом повлачења Немаца из Београда, када је запаљено Капетан Мишино здање.

  ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com