Zabava

Portreti stanovnika Trampove države

Ko su fanovi Donalda Trampa?

Fotografkinja Simon Luek odlučila je da ih nađe. Otišla je autobusom duboko u državu Njujork, do grada Bingamton, za koji je pročitala da u njemu živi najveći procenat Trampovih pristalica. Ljude je pronašla tako što je dala oglas u lokalnim novinama, što je preraslo u neku vrstu medijskog događaja („Traže se lokalne pristalice Trampa za fotografski projekat“, stoji u jednom od naslova).

U Luekonim složenim slikama, Trampove pristalice nam ne daju ono što očekujemo. Vidimo Floa, devedesetogodišnjakinju sa grubo uokvirenim naočarima, u pantalonama od tvida, neodlučnih ruku, veličanstveno talasastog tela, sa pokojom zalutalom dlakom sede kose na džemperu. „I dalje mi je teško da shvatim da postoje republikanci Jevreji“, kaže Luek za Flo, koja je zbunila umetnicu pitavši je da li može da prenese poruku kandidatu, a omilila joj se kada ju je vozila da vidi nakićenu i propalu autobusku stanicu u Bingamtonu. Flo se požalila kako Bingamton, koji je nekada imao tri robne kuće, sada nema nijednu. To je bilo u vreme kada je grad bio proizvodn centar (cigara, kompjutera, cipela, simulatora borbi), pre kraja Hladnog rata, i gubitka ugovora sa industrijom odbrane.

Fotografije Luekove prenose taj pad, ali u isto vreme, hvataju i neku vrstu optimizma – reč koja se ne upotrebljava često uz ovog kandidata. Pokazuju da fanovi Trampa nisu jednolični, već da su grupa individualnih hirova: nose kravate da bi se okupili u baru koji se zove „Semovo mesto“ subotom ujutru i ukrašavaju kuće prepariranim tigrovima, mačevima antikvitetima ili isečcima iz novina o Dalaj Lami ili Jodi. Jedan od njih, ćelavi advokat sa nazubljenim reverima i ružičastom kravatom, stoji u kancelariji ispred malih fotografija neoklasične arhitekture koja oslikava onu vrstu mišićne grandioznosti, koju pretpostavljamo da nudi svojim klijentima.

Tekst: Erik Konigsberg. Pogledajte još fotografina Simone Lueck u nastavku:

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh