Gradovi

Portugal ponudio da prihvati 10.000 izbeglica

LISABON – Portugal je ponudio da primi 10.000 migranata iz zemalja koje se bore s njihovim prilivom kako bi, na taj način, neutralisao odliv sopstvenog stanovništva.

Premijer Portugala Antonio Košta poslao je prošle nedelje pisma Austriji, Grčkoj, Italiji i ŠVedskoj i ponudio im da prihvati do 5.800 izbeglica pored 4.500 onih koje je već njih pristao da primi kao deo izbegličkog sistema kvota EU.

Košta je nedavno poručio Briselu da bi Portugal trebalo da služi kao primer i dodao da se protivi zatvaranju granica u Evropi u cilju blokiranja pristupa izbeglicama, prenosi AFP.

Ranije ovog meseca, portugalski premijer je ocenio da je nepravedno opterećivati Berlin onime što je dužnost „svih evropskih lidera“.

Portual je teško pogođen svetskom finansijskom krizom, a nezaposlenost je velika među mladima zbog čega oni odlaze iz zemlje u potrazi za psolom.

Nezaposlenost je oko 12 odsto, a skoro polovina Portugalaca je napustila zemlju za stalno ili privremeno u protekle četiri godine dok je stopa nataliteta najniža u EU.

Međutim, Portugal će biti birati koje će migrante primiti jer planira da poboljša radnu snagu prihvatajući studente i stručne radnike.

Portugal planira da prihvati 2.800 studenata i između 2.500 i 3.000 izbeglica koji su stručnjaci za poljoprivredu i šumarstvo.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh