Novosti online

Посланици ЕП позвали на што скорије отварање поглавља 23 и 24

У расправи у Европском парламенту у Стразбуру о Резолуцији о Србији, о којој би данас требало да се гласа, посланици су оценили да је постигнут озбиљан напредак на европском путу и у нормализацији односа са Приштином, позвали на што брже отварање поглавља 23 и 24, али и указали да је потребно наставити реформе и ојачати борбу против корупције и организованог криминала.

Током расправе о резолуцији, чији је аутор известилац за Србију Дејвид Мекалистер, посланици су похвалили конструктиван приступ Србије мигрантској кризи и оценили да држава мора да омогући слободне и независне медије.

Европски комесар Јоханес Хан рекао је, у обраћању посланицима током расправе, која је трајала око сат и по, да би поглавља 23 и 24, која се тичу основних права, требало да буду отворена у првој половини ове године те да верује да ће и нова влада формирана после нових избора остати посвећена реформском приступу и дијалогу са Косовом. Он је оценио и да је Србија посвећена европским интеграцијама, регионалној сарадњи и стабилности, реформи правосуђа и јавне управе и нормализацији односа са Приштином.

Према његовим речима, Србија би требало да настави са реформама, посебно у области правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, слободе медија, антидискриминационе политике и економије. Како је нагласио, важно је и да билатерални односи између Србије и других земаља чланица ЕУ не угрозе приступне преговоре.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изнео је сличне оцене и препоруке.

„Верујем да би поглавља 23 и 24 требало да буду отворена што пре, како би се помогло Србији да настави на свом путу ка ЕУ”, рекао је Мекалистер.

Он је навео да су добри регионални односи изузетно битни за дијалог на Балкану и европске интеграције, те нагласио ангажман Србије по том питању. Према његовим речима, направљен је важан корак у нормализацији односа са Приштином и битно је да обе стране раде на испуњавању онога што је постигнуто у досадашњим споразумима.

Министар спољних послова Холандије, земље која председава ЕУ, Берт Кундерс рекао је да верује да ће кључна поглавља 23 и 24 бити отворена током председавања његове земље, до краја јуна.

Уз констатацију да је Србија напредовала у многим областима, посланик ЕП Тања Фајон оценила је да је стање у медијима и даље незадовољавајуће и подсетила да је министар одбране увредио једну новинарку што је било „додавање уља на ватру”.

Известилац ЕП за Косово Урлике Луначек рекла је да је Србија у последњим месецима постигла напредак, те да је убрзан процес дијалога са Приштином и рад на борби против корупције.

Она, међутим, сматра да би у дијалогу Београда и Приштине требало да буде примењено начело добросуседских односа, те да би Србија требало да подржи Косово приликом захтева за улазак у међународне институције.

Шеф делегације за Србију у ЕП Едвард Кукан рекао је да Србија, као земља кандидат за ЕУ, мора да има слободне и независне медије, као и да је потребно ојачати независност правосуђа и оснажити активности у регионалној сарадњи, укључујући и дијалог са Косовом.

Хрватски посланик и потпредседник Спољнополитичког одбора Андреј Пленковић оценио је да је потребно да Србија оствари адекватну заступљеност мањина и осигура могућност коришћења језика мањина у медијима и образовним институцијама. Његова колегиница Дубравка Шујица нагласила је да је важно инсистирати на усклађивању спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ, не само у односу са Русијом већ и са Босном и Херцеговином, и оценила да је потребан бољи однос према мањинама и решавање судбине несталих особа.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh