Gradovi

Poslanici EP sutra o amandmanima na rezoluciju o Srbiji

STRAZBUR – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljaće sutra o usaglašenim amandmanima na nacrt rezolucije o Srbiji koju je u decembru podneo izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Nacrt koji će se na plenarnoj sednici EP naći 1. i 2. februara, pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU u decembru prošle godine i izražava nadu da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena početkom 2016. godine i pozdravlja angažovanje Beograda u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Tim dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji.

Na nacrt je podneto 190 amdandmana koji su potom usaglašavani, a Spoljnopolitički odbor EP će o usaglašenim amandmanima raspravljati sutra. Glasanje se očekuje sutra ili 28. januara.

Usaglašenim amandmanima, u koje je Tanjug imao uvid, pozdravlja se proces normalizacije odnosa sa Prištinom i poziva Srbija da brzo primeni svoj deo sporazuma postignutih 25. avgusta 2015.godine u Briselskom dijalogu.

Srbija i Kosovo se takođe pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i učine napredak u punoj primeni već postignutih sporazuma.

Jedan od amandmana izražava i nadu da pitanje neuspelog pokušaja Kosova da postane clan Uneska neće osujetiti dijalog i „buduću integraciju Kosova u regionalne i međunarodne organizacije“.

Poslanici su usaglašenim amandmanima odali priznanje Srbiji na konstruktivnom pristupu migrantskoj krizi, ali napomenu da bi trebalo unaprediti konstruktivni pristup susednim zemljama i da je Srbija partner EU od suštinskog značcaja i pomoći na Balkanu i da je otuda neophodno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć.

Poslanici se u amandmanima osvrću i na potrebu da Srbija „učini veći napor“ i „progresivno“ uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa poltikom EU a to, kako se navodi, uključuje i politiku Srbije prema Rusiji. U tom kontekstu poslanici ocenjuju da je „spovođenje zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Srbije za žaljenje.“

Poslanici u usaglašenim amandmanima izražavaju i zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i „primećuju sa zabrinutošću stalan politički pritisak koji potkopava sklobodu medija što dovodi do rastuće autocenzure“.

Oni naglašavaju i ključni značaj principa vladavine zakona i „vitalan značaj nezavisnosti sudstva“ izražavajući zabrinutost zbog nagomilanih sudskih predmeta.

Mekalister je u intervjuu Tanjugu prošle nedelje rekao da je rezolucija podeljena na šest najvažnijih političkih kategorija za evropske integracije Srbije od kojih je jedna regonalna saradnja – iako ona nije deo kriterijuma iz Kopenhagena.

„Takav pristup pomaže regionu u rešavanju zajedničkih izazova, poput nedostatka energije, zagađenja, saobraćajne infrastrukture i prekograničnih kriminalnih aktivnosti“, rekao je Mekalister za Tanjug, uoči rasprave o predlogu njegove rezolucije o Srbiji.

U Nacrtu rezolucije se pozdravlja posvećenost Srbije evropskim integracijama i navodi da je usvojena ambiciozna reformska agenda

Pozdravlja se i napredak koji je Srbija učinila na unapređenju poslovnog okruzenja, smanjenjem budžetskog deficita i promenom radnog zakonodavstva, s Srbija se pohvaljuje i za konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh