Gradovi

Poslanici o godišnjici jednostrano proglašene nezavisnosti

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas povodom godišnjice jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti da je Kosovo propali eksperiment većine zapadnih država, crna rupa Evrope, gde vladaju najviši stepen korupcije i veliki stepen nezaposlenosti.

On je novinarima u skupštini Srbije rekao da je očigledno da Kosovo i Metohija danas ne može da funkcioniše i bude bezbedno bez međunarodnog prisustva.

„Strukture koje su proistekle iz OVK, pokret Samoopredeljenje, nemaju za cilj da situacija bude stabilna“, rekao je Drecun.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je jednostrano proglašenje bio poguban presedan koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„To nije način da se stabilizuju prilike, nažalost samo se produbljuju razlike. Srbija smatra da međunarodna zajednica treba da izvrši dodatni pritisak na Prištinu da primeni Briselski sporazum“, rekao je Milićević.

Posle osam godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova svi mogu da se slože da to nije donelo ništa dobro građanima koji žive na KiM, da je nezaposlenost ogromna, da nema perspektive za mlade, a da ne govorim o korupciji i kriminalu koji tamo vladaju, rekao je novinarima poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović.

“Sve to je začinjeno još neprekidnim napadima i ugrožavanjem sigurnosti Srba koji žive na KiM, tako da ne vidim šta može da se proslavlja s njihove strane, osim jedne kamuflaže za politički korumpiranu elitu u Prištini, koja kroz lažnu nacionalnu simboliku pokušava da prikrije opšte siromaštvo, bedu, nezaposlenost i napade na Srbe”, rekao je Stefanović.

Prema rečima poslanika JS Petra Petrovića, ta država nije ni trebalo da nastane, jer je nastala na krvi i proterivanju.

“Danas je tamo život težak, cveta šverc, korupcija i to sve pod okriljem međunarođe zajednice“, ukazao je on.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi kaže da protesti tamošnje opozicije pokazuju da na Kosovu postoje problemi.

Haljimi smatra i da je kosovska vlada pred velikim iskušenjima kako bi narodu opravdala sporazum o Zajednici srpskih opština.

„Po svemu sudeći aktuelna vlada je pred velikim iskušenjima da bi pred narodom opravdala sporazum o ZSO i oko toga nakon odluke Ustavnog suda treba dosta objašnjenja i opravdanja“, rekao je Haljimi.

Foto Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh