Gradovi

Poslanici o otklanjaju posledica oduzimanja imovine žrtvama

Poslanici o otklanjaju posledica oduzimanja imovine žrtvama

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za pravosuđe prihvatio je danas u načelu predloženi zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i prosledio ga parlamentu na usvajanje.

Cilj donosenja zakona, kako je rečeno, jeste da se stvore uslovi za otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta na teritoriji Srbije koje nemaju živih zakonskih naslendika.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da se u toku primene Zakona o restituciji uvidelo da takozvanu aktivnu legitimaciju, odnosno pravo da podnosi zahteve, nije iskorišćeno, jer nema preživelih koji bi tražili imovinu pripadnika Jevrejske zajednice.

Uz napomenu da je preko 80 odsto pripadnika te zajednice nestalo tokom Drugog svetskog rata, Backović je rekao da elementarni principi pravičnosti nalažu da se time bavimo, kao i međunarodne obaveze.

„Tu nema neke diskriminacije, ovaj zakon se oslanja na odredbe Zakona o restituciji, samo što adresira specifičnost nedostatka aktivne legitimacije zbog Holokausta. Ne donosi nikakva nova preterana prava u odnosu na postojeći zakon, osim što smo oformili Savet koji ima određena sredstva na raspolaganju.

Backović je rekao da se zahtevi za povraćaj imovine gde postoje živi naslednici obavlja u okviru Zakona o restituciji, a da je pretpostavka Agencije za restituciju, kada je u pitanju imovina čiji vlasnici nemaju živih naslednika, da nije u pitanju neka preterano ogromna imovina.

Poslanici republičkog parlamenta danas će raspravljati o tom zakonskom predlogu, kao i o izmenama zkaona o prekršajima i o uređenju sudova, potvrđivanju sporazuma Srbje i Organizacije NATO za podršku i nabavku o sradnji u oblasti logističke podrške i sporazuma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh