• BG

  Poslanici o Toniju Bleru, Draganu Djilasu, Rasimu Ljajiću …

   

   

  Poslanici u Skupštini Srbije danas su najviše pitanja postavili o angažovanju firme bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za savetovanje Vlade i predsednika Srbije, o potpredsedniku Vlade Rasimu Ljajiću i o jednom od lidera Saveza za Srbiju Draganu Djilasu.Djordje Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić o angažovanju konsultantske kuće bivšeg britanskog premijera iz vremena bombardovanja SR Jugoslavije Tonija Blera.

  On je kazao da je Blerov Institut za globalne promene dao oglas da traži dva savetnika u Beogradu radi angažovanja sa Vladom i predsednikom Srbije, te tražio odgovor „kome je palo na pamet da angažuje čoveka koji je Srbiji naneo zlo“.

  „Nema opravdanja ni razuma da Vlada Srbije ili bilo koji funkcioner Srbije angažuje Blera i njegovu kuću na bilo čemu u vezi sa Srbijom s obzirom na zloglasnu ulogu koju je imao za vreme bombardovanja SRJ 1999. godine. On je bio jedan od najistaknutijih koji su se zalagali za brutalno bombardovanja SRJ i lično se hvalio kako je on nagovorio (tadašnjeg predsednika SAD Bila) Klintona da udje u NATO operaciju, a zalagao se i za kopnenu intervenciju“, rekao je Vukadinović.

  On je pitao i da li je tačno da Ujedinjeni arapski emirati plaćaju Blera za savetovanje Vlade Srbije i koja je priroda tog angažmana.

  Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković potom je pitao koja je vlast oslobodila „šiptarske teroriste“ posle 2000. godine i da li je to opcija koju podržava Vukadinović.

  On je potom govorio o napadu na aktivistkinju SNS iz Lučana, navodeći da je napad bio motivisan politički i tražio od MUP-a da nadje počinioce i nalagodavce.

  „Napadnuta je žena od 64 godine dok je delila stranački materijal. Napadač, dok je tukao, govorio je da će pobiti sve Vučićevce”, kazao je Marković i ocenio da je „jasno da je govor mržnje koji sprovodi opozicija urodio plodom“.

  On je tražio od opozicije da prestane da širi mržnju i atmosferu linča i progona.

  „Jel treba neko da pogine u Srbiji da biste vi došli na vlast. Jel to ideja i cilj da bi (Dragan) Djilas došao na vlast. Evo ja vam kažem da nećemo to dozvoliti“, rekao je Marković.

  On je naveo i da je Djilas „nervozan“ jer mu je propao poslovni plan i nije uspeo zajedno sa Draganom Šolakom da kupi televiziju O2 i televiziju Prva.

  Tokom postavljanja pitanja došlo je ponovo do verbalnog okršaja radikala i poslanika stranke Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije.

  Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića kada će se izajasniti o potrpedsedniku Vlade Rasimu Ljajiću i „da li je moguće da nije dovoljno što su poslanici SRS utvrdili da se bavi trgovinom narkotika, kriminalom i švercom u Novom Pazaru i da je razgovarao o potencijalnoj likvidacija Vojislav Šešelja u britanskoj ambasadi“.

  „Kada će Vlada Srbije o tome da razgovara i zašto je Ljajić toliko važan za vladajuću koaliciju“, pitao je Šešelj i negodovao jer Ljajić u Bošnjačkon nacionalnom veću pravi koaliciju sa listom Sulejmana Ugljanina, „koji Srbiju naziva fašističkom tvorevinom“.

  Šešelj je još pitao Vladu zašto ne prekine pregovore o učlanjenju u EU, nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju i amandman kojim se traži da Srbija prizna genocid u Srebrenici.

  Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović odbacio je sve optužbe radikala na račun Rasima Ljajića, a potom pitao kada će Vojislavu Šešelju biti oduzet poslanički mandat, jer je osudjen za ratne zločine.

  On je kazao da Šešelj izmišlja afere, iznosi neargumentovane stvari i da će u igru „verovatno uskoro uključiti i Šerloka Holmsa, možda i Sulejmana veličanstvenog i Hurem“.

  „To što vi servirate ni pas s maslom ne bi pojeo. To gradjani Srbije veoma dobro znaju. Vaše vreme je isteklo. Srbija je drugačija, a vi se niste promenili. Srbija ide napred, ide u Evropu, a vi stalno govorite o nečemu što je za Srbiju prevazidjano“, rekao je Mijatović.

  On je dodao da je politka radikala nanela veliku štetu Srbiji i da ih ne očekuje u parlamentu posle narednih izbora.

  „Ovo su vaši poslednji trzaji“, rekao je radikalima Mijatović.

  Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić ponovo je tražio odgovor na pitanje na koji su način doneti odluka i kriterijumi za utvrdjivanje cene o kupovini „Kopernikusa“ od 200 miliona evra, s obzirom da maksimalna vrednost „Koprnikusa“ nije iznad 60 miliona evra.

  On je pitao i kada će biti dostavljene informacije o završnim računima preduzeća „Beograd na vodi“, s obzirom daje Srbija 32 odsto suvlasnik preduzeća.

  Kolika je dobit preduzeća u poslednje četiri godine i da li je prebačen ijedan dinar u budžet Srbije iz poslovanja tog preduzeća, pitao je Ćirić.

  Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je zašto nema reakcije na ponašanje crnogorskih vlasti i na njihove „antisrpske poteze“.

  Pitao je i da li će Ministarstvo spoljnih poslova istrajati da ne prepusti crnogorskim vlastima Branku Milić, koja se nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici.

  Branka Milić, srpska državljanka, optužena je za pokušaj terorističkog napada na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, zajedno sa dva ruska i više srpskih državljana, kao i s delom rukovodstva crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com