Gradovi

Poslanici o zakonu o sistemu plata u javnom sektoru

Sednica Skupštine Srbije

BEOGRAD – Predlog zakona o sistemu plata u javnom sektoru poslanici vladajuće većine ocenili su kao važan, reformski zakon koji će uvesti red u ovoj oblasti, dok su ga poslanici opozicije kritikovali rekavši da će nepravda koja je postojala biti još veća.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Kori Udovički rekla je da predlog zakona uvodi red u javnoj upravi i uređuje plate za oko pola miliona zaposlenih, a cilj zakona je da svi primaju istu platu za isti posao.

„Novim zakonom u istoriju će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novim zakonom radna mesta,zvanja i položaj svrstavaju se u 13 platnih grupa, a osnovna plata računaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u skupštini da će se konačno uvesti red u sistem plata zaposlenih u smislu da će za jednaki rad biti jednaka plata.

“Zakonski predlog ni na jedan način ne umanjuje prava zaposlenih, naprotiv on jeste u interesu zaposlenih kroz vrlo jasne i precizno definisane kriterijume, bolje kontrolne mehanizme i transparentnost sistema”, rekao je Milićević.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je novinarima da će ovim zakonom nepravde koje su postojale, sada postati još veće, pa će tako plata spremačice u nekom javnom preduzeću i dalje biti veća od plate direktora osnovne škole, plata čoveka koji broji putnike u autobusu će biti veća od plate doktora specijaliste, a plata vozača kamiona od plate nastavnika matematike.

“Zakon uvodi još jednu nepravdu, a to je potpuno proizvoljno odlučivanje ko će napredovati, kako će se vrednovati i na koji način će se tretirati u javnom sektoru”, rekla je Jerkov.

Samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović kao zamerku na predlog zakona naveo je to što njime nisu obuhvaćena javna preduzeća gde su razlike u platama najveće.

„Ovaj zakon je samo prvi značajan korak u pripremi velikih otpuštanja iz javnog sektora, verujem odmah nakon izbora“, smatra on.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić slaže se sa Stefanovićem da je problem to što u zakonu nema javnih preduzeća, NBS i javnih servisa i što zakon otvara vrata za dalja umanjenja plata u javnom sektoru.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh