• Gradovi

  Poslanici pretresli sve amandmane, sutra glasanje

  BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta završili su pretres amandmana na sve zakonske predloge sa tekuće sednice, o kojima će se izjasniti sutra.

  Poslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.

  Poslanici su tokom dana pretresli blizu 400 amandmana na devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.

  Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.

  Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.

  Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.

  To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.

  Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

  Foto Tanjug, S. Ilić (arhiva, ilustracija)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com