Gradovi

Poslanička pitanja o vlasti u Vojvodini, UO RTS i RTV…

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta započeli su radni dan postavljanjem pitanja predstavnicima vlasti, a odnosila su se na rad vlasti u Vojvodini, sastav upravnih odbora RTS i RTV, napadima na medicinske radnike…

Naprednjaci su drzavnog tužioca pitali ima li elemenata za krivično gonjenje pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, s obzirom na mnogobrojne finansijske zloupotrebe u finansijskim institucijama te pokrajine, ali i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, s obzirom na njegovo imovinsko stanje nakon mandata.

Poslanik te stranke Marko Atlagić rekao je da DS u Vojvodini vlada 15 godina i da je ta pokrajina za to vreme od lokomotive razvoja Srbije postala osiromašeni vagon.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić zato, prema njegovim rečima, mora da ode sa poltičke scene i to što pre.

Poslanica DS Jovana Jovanović je na adresu ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca poslala pitanje da li je upoznat sa tim da je neko vršio pritisak na članove REM-a da se izaberu članovi koji su izabrani u UO RTS i RTV i da li je upućen da je u UO RTS izabrana Ljiljana Đurđevac, „jedna od ozloglašenih novinarki iz Miloševićevog režima“ i estradna umetnica Zorica Šuica.

Upitala je i kako je moguće da je u taj organ izabrana savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića i šta je preporučilo Ištvana Teremnija, referenta prodaje u jednom preduzeću, za članstvo u UO RTV.

Poslanicu Nove Srbije Dubravku Filipovski interesovalo je od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li njegovo ministarstvo planira da uvede neku vrstu protokola i kontrole kada su u pitanju bolesnici sa psihičkim poremećajima, imajući u vidu nedavno ubistvo medicinske sestre.

Ona je od Lončara zatražila i da poslanike izvesti o sastanku sa predstavnicima MUP-a, na kome će tema biti zahtevi oko kojih su se složili Ministarstvo zdravlja i sindikata da policajci budu raspoređeni po domovima zdravlja, da tužilaštvo reaguje po službenoj dužnosti na svaki napad i da se pooštre kazne za napadače.

Poslanika SDS Blagoja Bradića interesovalo je zašto Vlada Srbije nije ispunila predizborno obećanje građanima Niša da će im obezbediti nova radna mesta, bolji standard, veću uposlenost i bolji život, budući da je, kako je dodao, nezaposlenost u tom gradu 36 odsto, skoro duplo više nego što statistika kaže za republički nivo.

Poslanica SVM Elvira Kovač ukazala je na problem u novim elektronskim zdravstvenim knjižicama sa imenima i prezimenima pripadnika nacionalnih manjina, koja se prevode i konvertuju, pa je RFZO i Ministarstvo zdravlja upitala zbog čega je došlo do propusta i da li je moguće da se taj problem brzo reši.

U susret najavljenim parlamentarnim izborima, poslanik PDA Riza Halimi je pitao da li postoji spremnost da u preostalom vremenu da se izmene odredbe zakona da bi se omogućilo nacionalnim manjinama da njhove izborne jedinice mogu da imaju adekvatan proporcionalni broj sudski overenih potpisa.

Poslanici su nastavili rad raspravom o predlozima zakona o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti.

Foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh