Crna Gora

Poslanik DPS Miodrag Vuković deportovan iz Moskve u Crnu Goru

 

Poslanik DPS Miodrag Vuković deportovan iz Moskve u Crnu Goru

 

Poslanik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković zadržan je sinoć na moskovskom aerodromu Domodedovo i deportovan jutros u Crnu Goru, objavili su podgorički mediji.

Vuković je zadržan „iz političkih razloga“, boravio je u prostoriji aerodroma na „ničijoj teritoriji“ i navodno mu je rečeno da je „persona non grata“, rekao je Vijestima izvor blizak Vukoviću.

Prema izvorima podgoričkih medija, Vukovićevo zdravlje je loše i on je na aerodromu boravio u „nehumanim uslovima, bez vode i toaleta“.

Poslanik vladajuće DPS je bio u tranzitu iz Moskve ka Minsku, gde je trebalo da učestvuje na parlamentarnom skupu Centralno-evropske inicijative.

Vuković je jutros letom za Tivat doputovao u Crnu Goru.

Razlozi zadržavanja poslanika u Moskvi nisu saopšteni, a mediji prenose detalje zadržavanja i postupanja nadležnih u Moskvi.

Kad mu je „nekoliko pripadnika, verovatno službe bezbednosti“ reklo da ne može dalje da putuje, nisu mu, navodno, dali da koristi telefon, niti da ga napuni. Kasnije je stupio u kontakt sa službenicima ambasade Crne Gore.

Nakon što je došao predstavnik ambasade na aerodrom, kome takodje nisu hteli da obrazlože zašto je Vuković zadržan, poslaniku DPS-a su navodno nudili da nastavi put u Minsk letom u ranim jutarnjim časovima, ali je on to odbio.

„Hoću samo da se vratim kući“, rekao je on. Vukoviću nije dat nikakav zvanični dokument o zadržavanju od kada je zadržan oko 19 sati.

Crnogorski ambasador Igor Jovović je navodno kontaktirao ruskog kolegu u Podgorici Sergeja Gricaja, koji je rekao da „ne veruje da se to dešava“ i da ne može ništa da uradi povodom toga „jer je sad kasno“.

Vukoviću su tada oduzeli pasoš i rečeno mu je da će mu ga vratiti na ulasku u avion.

Dva sata mu nije bilo dozvoljeno da komunicira telefonom, a oko ponoći dopustili su da mu kolega, koji je prešao rusku pasošku kontrolu, doda torbu sa lekovima.

Ni na insistiranje predstavnika ambasade, nije mu dozvoljeno da ode do toaleta tvrdeći da toaleta nema u tom delu aerodroma.

Vuković je kao predstavnik Skupštine Crne Gore sa još jednim saradnikom putovao u Minsk na parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative.

I njegov saradnik je bio u Moskvi, ali nije zadržan. Vuković je deportovan o trošku Rusije.

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh