Gradovi

Poslastičarima zabranjeno korišćenje Diznijevih junaka

ZAGREB – Hrvatski poslastičari su u panici nakon što su krajem prošle godine dobili obaveštenje da više ne smeju praviti torte sa likovima iz popularnih Diznijevih crtaća, kojima se najviše vesele deca.

Predviđene kazne za nepoštovanje ovog naloga su do 300.000 kuna.

Obaveštenje o zabrani, poslastičarima širom zemlje uputilo je advokatsko društvo „Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić“ na zahtev fime Fun Cake Factory u Hrvatskoj.

Direktor te firme Tomislav Ljutić je za portal Index.hr rekao da jedino oni imaju pravo prodaje zaštićenih likova jer su ekskluzivni partner engleske Finsbury food grupe, koja je nosilac Diznijeve licence.

„Mi imamo licence za likove iz crtaća, zajedno s partnerima imamo pravo korišćenja robnih marki za prodaju rođendanskih torti. Poslastičari s druge strane, ako nemaju s agentima ili nosiocima licence regulisana prava, ne smeju ništa raditi. Znači ne smeju prodavati torte s tim likovima”, rekao je Ljutić.

Ljutić je rekao i da takvim postupkom žele da uvedu red na tržištu.

„Nismo nikog tužili ni prijavljivali, samo nam je cilj da se uvede red na tržištu. Moraju dobiti pravo korišćenja”, rekao je i dodao da su poslastičari od njih tražili da vide kakve su to oni ugovore sklopili s partnerima iz Velike Britanije, ali to je, kaže on, poslovna tajna i ne mogu ih pokazivati.

Dodao je da su se oni jako namučili da bi dobili licencu, za svaki lik posebno, a za neke su pregovori trajali i po godinu dana.

„Poslastičare nitko ne sprečava da traže licencu kao i mi, najbolje bi bilo da ne morate ništa plaćati. Mi nijednu licencu ne stavljamo na tržište dok je ne dobijemo“, rekao je Ljutić.

Hrvatskim poslastičarima je, međutim, sumnjivo to što ni njihovim advokatima Fun cake factory ne želi da pokaže za šta imaju licencu.

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh