Gradovi

Posle polemike, ukinute narukvice za azilante u Britaniji

LONDON – Tražioci azila u jednom azilantskom centru u Velikoj Britaniji morali su da nose narukvice kako bi dobili obroke, ali posle burnih reakcija u javnosti i poređenja sa žutom trakom za Jevreje u doba nacizma, uprava centra je saopštila da je odluka promenjena.

Kliarsprings, kompanija koju je britanska vlada angažovala da obezbedi smeštaj tražiocima azila, kaže da je odluka da korisnici centra u Kardifu u Velsu nose narukvice važila od maja prošle godine kao način da se odredi ko ima pravo na besplatne obroke, ali da je sada povučena.

„Kao i u brojnim ustanovama gde se pružaju usluge velikom broju ljudi, smatralo se da su narukvice najpouzdaniji i najefikasniji način da se raspodele obroci“, navela je ta kompanija, prenosi AFP.

Ukidanju odluke prethodila je burna polemika izazvana tekstom u Gardijanu u kome je skrenuta pažnja na narukvice.

Hana Varf, funkcionerka odbora za izbeglice u Velsu, rekla je da „to podseća na nacistički režim u kome su ljudi morali da nose Davidovu zvezdu“ i da se na taj način migranti „tretiraju kao niža bića.“

Džo Stivens, portparolka za pravosuđe u opoziconoj Laburističkoj stranci, rekla je da će pokrenuti ovo pitanje u parlamentu.

Erik Ngel, jedan od izbeglica koji je proveo mesec dana u pomenutom centru kaže da je imao neprijatnosti jer su meštani mogli da ih prepoznaju po narukvicama.

„Ponekad bi nam trubili iz automobila i dovikivali „Idite nazad u vašu zemlju“, rekao je on.

Ngel je dodao da nisu mogli da skidaju narukvice jer kada se jednom skinu nisu više mogle da se zalepe, tako da su „ako su želeli da jedu, morali da ih stalno nose.“

AP Photo/Michel Spingler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh