• Ekonomija

  Последњи поздрав Фабрици пумпи „Јастребац“ из Ниша

   

   Ниш (3.2.2018.)  – Фабрика пумпи „Јастребац“ у Нишу постоји преко сто година, али управо сада броји своје последње дане.

  После неуспеле приватизације и отварања стечаја, „Јастребац“ се нашао у поступку реорганизације. У почетку се реорганизација одвијала сасвим добро, али је 2014. године кормило предузећа преузело ново пословодство и, од тада, све креће низбрдо.

  Дуга би прича била описати шта се све догађало у „Јастрепцу“ у последње четири године, али се у неколико простих реченица може описати како предузеће изгледа данас. Пословни рачун у блокади око годину и по дана. Износ блокаде преко двадесет милина динара. Производња потпуно обустављена више месеци уназад. Директор предузећа не жели да врши своју дужност. Неисплаћене зараде радницима за више од годину дана уназад. Опрема (машински парк сачињен од машина за прецизну обраду метала) више не постоји; отуђен у извршним поступцима по тужбама радника и других поверилаца. Залихе материјала, резервних делова, полупроизвода, готових производа и алата – пописане од стране јавних извршитеља. Стечај не предлаже нико. Још увек нису почели извршни поступци на непокретној имовини, али се и то очекује у блиској будућности. О највреднијој имовини предузећа, интелектуалној својини опредмећеној у пројектима пумпи и других производа, моделима за одливке, шаблонима, нацртима и слично – не води рачуна нико. Преостала имовина није пописана од стране предузећа, а пословне књиге се воде неуредно. Јављају се гласине да се имовина продаје и мимо извршних поступака. Одговорних за описано стање, једноставно, нема – сви тврде да су поступали исправно.

  Потписник овог чланка је, од 2012. до почетка 2014. године, учествовао у спровођењу плана реорганизације и схватио да је за очување имовине „Јастрепца“, у том тренутку, спас био оличен у стечају. Такав предлог је подржао тадашњи директор, али не и органи управљања „Јастрепца“. Време је јасно показало до чега доводе решења која је тада усвојио управни одбор.

  У неким другим предузећима, као што је „Предузеће за путеве“ из Ниша, „Први мај“ из Пирота или „Пивара“ из Ниша, стечај се не показује тако лошим.

  На крају, могу само да се поздравим с „Јастрепцем“, који ми је, поред грдних фирми којима сам се у својој каријери бавио, некако прирастао за срце. Не знам само како ћу свом десетогодишњем сину да објасним да је у време рођења његовог чукундеде у Нишу постојала фабрика пумпи, а сада имамо само фабрике каблова за аутомобиле.

  Љубомир Костић

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com