Gradovi

Posmrtni ostaci D.Tucovića biće sahranjeni u Aleji velikana

BEOGRAD – Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće izmešteni sa Trga Slavija i sahranjeni u Aleji velikana, odlučila je danas Skupština grada.

Odluka je doneta, budući da je za ovu godinu planirana rekonstrukcija tog trga.

U obrazloženju odluke se navodi da je na osnovu idejnog rešenja uređenja i rekontrukcije Trga Slavija i podzemnih pešačkih prolaza sa novoprojektovanim Platoom Dimitrija Tucovića, predviđeno da se spomenik izmesti na novi plato trga, a posmrtni ostaci sahrane u Aleju Velikana.

Novi plato nalaziće se na prostoru u okviru bloka između ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Trga Slavija.

Odbornik DS Zoran Alimpić smatra da nije reč o novoj ideji, navodeći da je prvobitni projekat rekonstrukcije Slavije bio obimniji, ali da ga je aktuelna vlast promenila.

„Nema razloga da sumnjam da će spomenik biti premešten na plato ispred NBS, i biće podjednako blizu istorijske lokacije, zbog koje je tu i lociran“, rekao je Alimpić i ponovio da nije reč o novoj ideji, već da je ona postojala i u prethodnom sazivu, ali da su joj se tada oštro protivili predstavnici SPS-a.

„Uključujući sadašnjeg i prethodnog predsednika Skupštine, koji su se, na svaku najavu izmeštanja spomenika, okupljali na ostvru sa crvenim zastavama i tvrdili da to nikada neće dozvoliti“, kazao je Alimpić.

To je izazvalo reakciju predsednika Skupštiine Nikole Nikodijevića koji je Alimpiću rekao: „Vi ste se odrekli živog (Dragan) Đilasa i (Boris)Tadića, a mene prozivate za Dimitrija Tucovića“, i zatražio da se vrati na dnevni red.

Alimpić mu je poručio da Đilas i Tadić nemaju veze sa dnevnim redom, ali da je „korak u dobrom pravcu“ što sada podržavaju izmeštanje spomenika i što će odbornici SPS-a glasati za to, na šta mu je Nikodijević poručio: „Vi vidite da li će iko glasati za vas“.

Odluka da se spomenik Dimitriju Tucoviću sa Slavije izmesti na plato koji će nositi njegovo ime ispred zgrade NBS doneta je 2014. godine.

Spomenik Rajku Mitiću na Zvezdin rođendan

Skupština Grada Beograda usvojila je danas Informaciju o podizanju spomenika Rajku Mitiću ispred stadiona Crvene zvezde koji nosi njegovo ime.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je Skupština grada usvojila „informaciju o podizanju spomenika Rajku Mitiću iako će on biti podignut na zemljištu koje je vlasništvo FK Crvena zvezda i biće finansiran donacijom uglednih zvezdaša što znači da grad neće koštati ni dinar“.

„Zvezda je, pored toga što spomenik Rajku Mitiću podiže sama i na svom zemljištu, zatražila saglasnost nadležne gradske komisije i to je procedura koju treba da poštuju svi u gradu, bez obzira da li su u pitanju sportski klubovi, opštine ili udruženja građana“, rekao je Vesić.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Grada, Vesić je istakao da je Rajko Mitić legendarni fudbaler Crvene zvezde, ali i srpskog fudbala i deo naše sportske istorije.

„Veoma mi je drago zato što će Rajku Mitiću ispred stadiona koji nosi njegovo ime biti podignut spomenik“, dodao je Vesić.

Spomenik će biti otkriven 4. marta na Zvezdin rođendan. Tog dana biće svečano postavljena i tabla sa imenom ulice Rajko Mitić koja se nalazi odmah pored stadiona.

„To je dug koji Srbija ima prema jednom od svojih najvećih fudbalera u dokaz da se sećamo svih onih ljudi koji su dali doprinos razvoju našeg sporta“, rekao je Vesić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh