• Gradovi

  Pospešivati inovacije u Srbiji radi boljeg poslovanja

  Pospešivati inovacije u Srbiji radi boljeg poslovanja

  BEOGRAD – Srbija ima mnogo potencijala za inovacije u svim oblastima života i treba da se u tom pravcu orjentiše radi unapređena poslovanja, poručeno je na panelu povodom završetka Programa podrške inovacijama u Srbiji koji je sproveo Fond za inovacionu delatnost uz podršku EU i Svetske banke.

  Majkl Devenport, šef Delegacije EU koja od 2011. podržava ovaj program kroz pretpristupne fondove sa 8,4 miliona evra, rekao je da je sa zadovoljstvom obavestio ljude u Briselu o „impresivnim rezultatima“ projekta, koji budućnost inovacija stavlja u kontekst poslovanja.

  „To je nešto novo u Srbiji, osetljivo i krhko“, istakao je on, dodavši da je rizik ulaganja u taj program bio veliki, ali da su rezultati vidljivi.

  Uspešne inovacije su, kako je ukazao, veoma bitne za preduzetnike, jer će dati podsticaj privredi i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

  Devenport je pozdravio podršku koju Vlada Srbije pruža Fondu za inovacionu delatnost, izrazivši nadu da će budžet biti obezbeđen i za dalji njegov rad, kao i da će doći do nadogradnje već postignutog.

  „EU će nastaviti da podržava rad Fonda, u okviru daljeg programa za podršku, a podržavaćemo i veze između naučne, istraživačke i poslovne zajednice“, poručio je on, dodavši da je cilj unapređenje poslovanja.

  Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vera Dondur istakla je da se inovacije više ne dešavaju samo u velikim sistemima, već među mladim ljudima koji su sposobni da okupe timove.

  „Ali treba biti spretan u biznisu i zato Vlada Srbije mora da širi inovativnu kulturu među svim stanovnicima“, rekla je ona, dodavši da potencijala ima svuda, u svakoj oblasti našeg života i delatnosti.

  Prema njenim rečima, Srbija je mala zemlja, ali možemo da pretočimo rezultate istraživanja u inovacije.

  Govoreći iz ugla nagrađene kompanije, direktor preduzeća „mBrain Train“ Ivan Gligorijević rekao je da, kada je on aplicirao za sredstva iz Fonda za inovacionu delatnost, nije ni znao šta tačno znači reč „start ap“, ali se situacija sada bitno izmenila.

  „Shvatili smo da moramo da se takmičimo i da našu inovaciju plasiramo globalno“, objasnio je, dodavši da je novac koji je njegova kompanija dobila iz Fonda pre svega uložen u konsultantske usluge, što je bilo od ključnog značaja za uspeh poduhvata, iako su u početku bili skeptični s tim u vezi.

  Takođe je važno insistirati na zaštiti intelektualne svojine, zaključio je on.

  Četvorogodišnji Program podrške inovacijama u Srbiji, koji se zatvara ovog meseca, imao je za svrhu podsticanje inovativnog preduzetništva radi unapređenja konkuretnosti preduzetničkog sektora i dugoročnih izgleda za rast Srbije, kao i poduzanje svesti o tehnološkom razvoju i inoviranju u ekonomiji.

  Korisnici tog pilot projekta – domaći preduzetnici i njihove inovacije – već su postali sastavni deo inovacionog ekosistema Srbije i efektivno doprinose razvoju njene inovativne ekonomije.

  Kroz sedam javnih poziva za finansiranje i sufinansiranje, Fond je primio skoro 500 predloga inovativnih projekata iz svih delova Srbije, uglavnom iz visokotehnoloških oblasti, ali i iz tradicionalnih industrija.

  Sedamnaest kompanija ostvarilo je prihod od prodaje ili davanja u zakup svojih inovativnih proizvoda, devet je uspostavilo međunarodnu saradnju, dok su dve osigurale distributera za američko tržište.

  Fondu je povereno sprovođenje i novog zajedničkog projekta Ministarstva, EU i Svetske banke čiji je cilj uspostavljanje sistema transfera tehnologije iz akademske zajednice ka privatnom sektoru.

  Preview

  MAJKL DEVENPORT

  Slide

  UCESNICI

  MAJKL DEVENPORT

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com