Novosti online

Постигнут договор о останку Британије у ЕУ

БРИСЕЛ – Председник Европског савета Доналд Туск саопштио је вечерас да је договор о останку Велике Британије у ЕУ добио једногласну подршку лидера свих 28 чланица ЕУ.

„Договорено је. Једногласна подршка за нови споразум о ВБ у ЕУ”, написао је Туск на Твитеру, преноси Ројтерс.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон казао је да споразум даје Британији специјалан статус у ЕУ и да ће сутра препоручити Влади да га прихвати.

„Ја сам постигао договор који даје Британији специјалан статус унутар ЕУ. Препоручићу га сутра на састанку кабинета”, написао је Камерон на Твитеру.

Договор предвиђа два кључна елемента која ће бити укључена у будуће споразуме ЕУ: специјално изузеће Британије од даље политичке интеграције унутар Уније као и обезбеђивање фер третмана у вези са финансијским и економским аранжманима између земаља евро зоне и чланица ЕУ које су изван ње, наводи Ројтерс.

Осим тога, Британија ће имати право да ускрати радницима који дођу да раде у њиховој земљи прве четири године социјалну помоћ и бенефиције док и сами не допринесу финансирању система.

Лидери ЕУ су се договорили о условима како да задрже Британију у ЕУ, написала је на Твитеру и председница Летоније Далија Грибаускаите.

„Споразум је начињен, драма је завршена”, написала је она, преноси Ројтерс.

Туск је казао да сматра да је реч о избалансираном и фер компромису који сви могу прихватити, преноси Ројтерс. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh