Politika

Poternica za 14 Srba zbog ratnih zločina na Kosovu

KosovoFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


Kako je javio Radio „Kontakt plus“ iz Kosovske Mitrovice osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a poternica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prelaze i aerodrom u Prištini.

Sud u Peći je ovu odluku doneo u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično delo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

Jedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište“, navodi se u poternici koja je dostavljena Kosovskoj policiji od strane suda a u koju je Radio „Kontakt plus“ imao uvid.

Neki od Srba za kojima je raspisana poternica nalaze se u inostranstvu.

Advokat Ljubomir Pantović rekao je da Specijalno tužilastvo Kosova, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima mnogo predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.

„Sud je krivična dela kvalifikovao kao krivično delo ratnog zločina iz člana 152. Krivičnog zakona Kosova koji je na snagu stupio 1. januara 2013. Ratni žločin se može izvršiti samo toklom rata a ovi su izvršeni 1999. godine i ovde dolazi u obzir samo primena Krivičnog zakona SRJ a ne kosovskog koji je restriktivniji mnogo“, rekao je Pantović.

On je ocenio da sledi „lavina takvih krivičnih postupaka“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh