Gradovi

Potpisan kolektivni ugovor za građevinarstvo

Potpisan kolektivni ugovor za građevinarstvo

BEOGRAD – Predstavnici sindikata građevinarstva i poslodavaca potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Ugovor su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković, predsednik Granskog sindikata građevinarstva i IGM-a „Nezavisnost“ Saša Dimitrijević i predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Veselin Ražnatović.

Dimitrijević je novinarima rekao da su time praktično finalizirani pregovori koji traju nekoliko meseci i da je to bilo veoma važno budući da je situacija u ovoj oblasti dosta složena imajući u vidu da su zarade manje od republičkog proseka, a česte su povrede na radu i poslovanje u sivoj zoni.

„Ovim kolektivnim ugovorom želimo da popravimo okvire koji bi doprineli poboljšanju statusa zaposlenih u finansijskom smislu i omogućimo zaštitu i siguran rad“, rekao je Dimitrijević.

Takođe će doprineti tome da se bolje uredi odnos zaposlenih i poslodavaca, naglasio je.

Posebnim kolektivnim ugovorom definisano je da što se tiče naknade za topli obrok ona bude 20 odsto od minimalne zarade, a regres je definisan u visini minimalca.

To je kako je kazao, poboljšanje u odnosu na prethodni granski ugovor.

Takođe su ugovorom definisani i koeficijenti za određene poslove.

Osvrćući se na to da u oblasti ove industrije radi između 60.000 i 70.000 zaposlenih, može se očekivati porast broja u grani obzirom na projekte koje vlada planira, istakao je Dimitrijević.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković rekao je da će se konacno ovim granskim ugovorom urediti odnosi između sveta rada i kapitala imajući u vidu da je zamajac srpske privrede uvek bilo građevinarstvo.

On je kazao da sindikat očekuje da će se za neka preduzeća

omogućiti poseban režim jer se bave veoma značajnim projektima.

„Ovo je veliki dan za našu granu i nadam se da će ugovor dobiti i prošireno dejstvo“, rekao je Dimitrijević.

Predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Veselin Ražnatović kazao da je važno što su uređeni svi detalji oko minimalca, a osigurani i regres i topli obrok.

On je kazao da se nada će se ova oblast vratiti na staze na kojima je nekad bila.

Kako je naveo Ražnatović, nekim preduzecima se otvara i mogućnost izvoza na tržište Afrike, što je veoma važno.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh