Gradovi

Potpisan najveći trgovinski sporazum na svetu

VELINGTON – Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), jedan od najvećih multinacionalnih trgovinskih sporazuma na svetu, potpisalo je danas na Novom Zelandu 12 zemalja Pacifičkog pojasa, ali će njegova primena zahtevati godine teških pregovora pre nego postane realnost, ocenjuje agencija Rojters.

Da bi se stiglo do faze potpisivanja sporazuma, koji obuhvata 40 odsto svetske ekonomije, bilo je potrebno pet godina pregovora, navodi britanska agencija.

Cilj TPP-a je ukidanje carinskih i trgovinskih ograničenja između 12 zemalja Pacifičkog pojasa, prenosi Frans pres, podsećajući da se među potpisnicama sporazuma ne nalazi Kina.

Posle potpisivanja, sledi dvogodišnji period ratifikacije TPP-a, tokom kog će najmanje šest država, koje učestvuju sa 85 odsto u zajedničkom bruto domaćem proizvodu 12 zemalja-članica, morati da odobre konačan tekst sporazuma koji će biti implementiran.

Potpisnice TPP-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam, navodi Rojters.

S obzirom na veličinu njihove ekonomije, SAD i Japan će verovatno morati da ratifikuju sporazum, koji će postaviti jedinstvene standarde u različitim oblastima, od prava radnika do zaštite intelektualne svojine u 12 zemalja Pacifičkog pojasa, dodaje britanska agencija.

David Rowland/SNPA via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh