Gradovi

Potpisan Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva

Sergej Dankvert o protokolu

BEOGRAD – Ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert potpisali su danas Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom.

Bošković je novinarima nakon potpisivanja rekla da je reč o važnom protokolu koji se odnosi na fitosaniratni nadzor za sve poljoprivredne proizvode kojima trguju Srbija i Rusija, a koji podležu fitosanitarnoj kontroli.

Taj protokol neophodan je jer iz godine u godinu raste izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusku federaciju, naglasila je Bošković.

„Protokol pruža pravnu osnovu da radimo na jačanju dalje trgovine“ , rekla je ona novinarima.

Ministarka je kazala da je tokom sastanka sa ruskom delegacijom dogovoren snažan podsticaj privrednim subjektima dve zemlje da rade na većem ulaganju i investicijama, pre svega u agroindustrijski sektor.

„Tako bismo za kratko vreme postigli znatno veći obim primarne proizvodnje, ali i one koja se odnosi na prehrambene proizvode i bolje rezultate u spoljno- trgovinskoj razmeni“, rekla je Bošković.

Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske federacije potpisan je u Beogradu nakon plenarnog zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju.

Bošković je navela i da se razmatraju različite mogućnosti za uvećanje proizvodnje i podsetila da je Srbija prošle godine izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od preko 2, 7 milijarde dolara.

Što se tiče tržišta Ruske Federacije, Srbija je imala suficit oko 252 miliona dolara, dodala je.

„Sada imamo značajne količine, ali imajući u vidu dobru saradnju sa Ruskom Federacijom naša želja je da povećamo proizvodnju i nastupimo sa većim kolicinama na tom tržištu“, rekla je ministarka.

Pored mera koje se odnose na subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje u narednom periodu, istakla je, predstoji rad na udruživanju poljoprivrednika, jer mali poljoprivredni proizvođači često nastupaju samostalno, pa samim tim nisu dovoljno konkurentni i nemaju dovoljnu snagu.

„Zadatak je da ih objedinimo, organizujemo, a takođe, važne su investicije i mi smo dosta uradili na obezbeđivanju zakonskih pretpostavki i regulativa da naša zemlja postane privlačna za investitore kako bismo podigli nivo proizvodnje. Time bismo pomogli malim proizvođačima koji se na tržistu teško sami snalaze“, kazala je Bošković.

Kako je kazala očekuje se da će narednih godina biti još bolji rezultati jer je vlada sistemski pristupila rešavanju ovih problema.

„Verujem da za poljoprivredu Srbije idu bolji dani“, naglasila je ministarka.

Rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor RF Sergej Dankvert rekao je da će dokument koji je danas potpisan omogućiti da se poveća izvoz Srbije u Rusiju.

Protokol je kazao je, vezan za sledljivost roba budući da su u međuvremenu uvedene sankcije za određene vrste proizvoda iz EU.

„Ovaj protokol određuje tačne procedure, na koji način ćemo znati tokom kontrole da je poreklo robe baš iz Srbije“, kazao je Dankvert.

Do sada je, kako je objasnio, bareno meso iz Srbije moralo da ima žig, kako bi se garantovalo poreklo, a Rusija će sada dozvoliti slobodan izvoz te vrste robe, kao i mekog i tvrdog masnog tkiva, za koje nije imala dozvolu.

„Takođe, dogovorili smo da ćemo olakšati tranzit preko EU nekih proizvoda za koje Srbija nije imala odobrenje, pre svega za svinjsko meso…, ruska strana će pomoći u tome“ rekao je Dankvert.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh