Gradovi

Potpisan ugovor o isporuci električnih autobusa

Potpisan ugovor o isporuci električnih autobusa

BEOGRAD – U Beogradu je danas potpisan ugovor o isporuci pet novih niskopodnih autobusa na električni pogon, a rok za njihovu isporuku je 150 dana.

Kako je rečeno, cena jednog električnog autobusa je 460.000 evra, kapacitet je 80 putnika i to su u potpunosti ekološka vozila.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je istakao da je reč o ekološki prihvatljivim vozilima i naglasio da je ovo prvi put u istoriji da Beograd i GSP nabavljaju električne autobuse.

„Na ulicama Beograda u proseku dnevno saobraća oko 700 autobusa i dnevno se troši 100.000 litara goriva, dakle nekih tri miliona litara goriva na mesečnom nivou. To je naravno i veliki ekološki problem koji rešavamo kupovinom električnih vozila“, naglasio je Mali.

Električni autobusi će saobraćati na potezu od Centra „Sava“ do Vukovog spomenika, rekao je on.

„Nastavićemo sa ovakvom praksom i ako budemo imali dovoljno novca nastojaćemo da svake godine kupimo po dva, tri, četiri, pet električnih autobusa jer ćemo time uraditi veliku stvar i za građane Beograda u smislu zdravije okoline, čistijeg vazduha, a takođe i za kvalitet, brzinu i cenu našeg prevoza jer su ovi autobusi mnogo štedljiviji i ne troše gorivo“, rekao je Mali.

Podsetivši da je proše godine nabavljeno 30 novih autobusa, on je rekao da je u toku javna nabavka za još 20.

„Sa ovih pet, to je ukupno 55 novih autobusa za GSP u proteklih nekoliko meseci“, rekao je on i dodao da je plan za ovu godinu da se nabavi još 50 autobusa.

Ugovor su potpisali direktor GSP Željko Milković i direktor kompanije „Čeriot Motors“ iz Sofije Milen Milev, kompanije koje je zvanični distributer za Evropu.

Milković se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi što su podržali akciju nabavke novih autobusa, a takođe i Sekretarijatu za zašitu životne sredine na većini sredstava koja su odvojili za taj projekat.

„Ovo je jedan vrlo značajan dan, era ulaska GSP-a u neko novo tehnološko razdoblje, očekujemo da će putnici biti veoma zadovoljni tim autobusima. To je najmodernija tehnologija“, rekao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh