• Gradovi

  Potpredsednik Samsunga zvanično optužen

  Specijalno tužilaštvo Južne Koreje danas je zvanično podiglo optužicu protiv potpredsednika kompanije Samsung Elektroniks Li Džae Jonga za korupciju i proneveru u vezi s korupcionaškim skandalom koji je doveo do opoziva predsednice Park Geun Hje.

  Optužnica protiv drugog čoveka najveće i najuspešnije kompanije u Južnoj Koreji podignuta je posle tri meseca istrage.

  Ubrzo posle saopštenja tužilaštva, Samsung je objavio da će nekoliko šefova u kompaniji koji su takodje suočeni s optužbama podneti ostavku, ali ništa nije rečeno o Lijevom statusu.

  Tužilaštvo tvrdi da je Li dao 36 miliona dolara mita predsednici i njenoj bliskoj saradnici kako bi mu vlada pomogla da zadrži mesto prvog čoveka u kompaniji pošto je njegov otac i predsednik kompanije više od dve godine u bolnici.

  Optužuje ga i za proneveru fondova Samsunga, skrivanje imovine u inostranstvu i laganje pod zakletvom tokom saslušanja u parlamentu.

  Li, uhapšen 17. februara, negirao je sve optužbe.

  Tužioci planiraju da podigne optužnicu protiv još četiri direktora Samsunga za korupciju, proneveru, skrivanje imovine u inostranstvu i prikrivanje prihoda od kriminalnih aktivnosti.

  Samsung je posle podizanja optužnice saopštio da će rasformirati Službu korporativne strategije, koja je navodno organizovala korupcionaške šeme.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com