Gradovi

Potpuno obustavljen saobracaj prema Crnoj Gori kod Prijepolja, protest malinara i na jugu Srbije – prete blokadom Koridora 10

Zbog protesta malinara u Prijepolju blokiran je magistralni put, zatvoren je i alternativni prolaz kroz centar grada, ali se do Crne Gore može stići preko Novog Pazara i Tutina.

Na zakrčenim prijepoljskim ulicama, kojima se usmerava saobraćaj, i dalje je totalni kolaps.

Ivanjski most kojim je jutros bilo nemoguće proći jer su se ovde zaglavili kamioni i autobusi, sada je prohodan, ali za prolazak kroz grad treba najmanje dva sata.

Malinari nisu zadovoljni otkupnom cenom od 100 dinara, pa ih je jutros na barikadi oko 300.

Danas bi, kako oni najavljuju, mogli da im se pridruže i malinari iz ostalih delova Srbije.

Aleksandar Dragojević iz Podgorice, koji je na putu prema Kraljevu, kaže da u koloni kod Prijepolja čeka duže od tri sata, i pita se “šta smo mi krivi”, misleći na vozače.

U razgovoru sa izveštačem Tanjuga sa lica mesta, Ðorđević očekuje da čekanje potraje do sutra do podne.

U koloni je Boban Veljić iz Berana, koji kaže da se malinari muče i da je bolje da na ovakav način pokušaju da postignu svoje ciljeve, nego da ne rade ništa.

Malinari traže da minimalna otkupna cena bude evro i po po kilogramu.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede koji je razgovarao s proizvodačima kaže da adresa za taj zahtev nije država.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević poručuje da se problemi sigurno na ulici neće rešiti.

– Može da se razgovara, pre svega na relaciji proizvođači – prerađivaci. Mi, kao država, kao medijatori ćemo pomoći u rešavanju svega toga – rekao je Stanojević.

Malinari iz udruženja „Limska dolina“, kojima su se pridružili uzgavijaci „crvenog zlata“ iz celog užickog kraja, poručuju da će tu ostati dok im ne budu pružene garancije da će otkupna cena ovog voća biti 180 dinara.

Malinari iz Surdulice i Vladičinog Hana počeli su prva protestna okupljanja u znak podrške proizvođačima ovog voća iz Zapadne Srbije, kao i zbog najavljeno niske otkupne cene.

U nedelju uveče oko stotinak malinara iz Surdulice okupilo se u zadružnom domu u selu Ćurkovica, zahtevajući od države da ih zaštiti od hladnjačara koji nude nerealno niske cene otkupa.

Takođe, Udruženje „Voćari Surdulice“ najavljuju i za ponedeljak okupljanja u selu Masurica u malinjacima, a podršku će im pružiti i voćari iz Vladičinog Hana.

Prema raspoloživim podacima, na području Vranja, a naročito u delu Poljanice, gde ima najviše površina pod malinom, za sad još uvek nema okupljanja nezadovoljnih proizvođača ovog voća.

Malinari iz Surdulice i Vladičinog Hana, takođe  najavljuju blokadu autoputa Koridora 10 u znak protesta zbog niske otkupne cene „crvenog zlata“, kako se u Srbiji do pre nekoliko godina zvalo ovo voće.

Tada je Srbija bila najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ok radio)

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh