Gradovi

Potrebna promena odnosa prema zaštiti podataka

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da će jedan od prioritetnih zadataka nove vlade, koju će Srbija dobiti nakon izbora, morati da bude korenita promena odnosa prema stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

To zahtevaju kako Ustavom i zakonom zajemčena prava građana, tako i ekonomski interesi naših privrednih subjekata i zemlje u celosti, navedeno je u saopštenju Poverenika.

U saopštenju je ocenjeno i da nedavno objavljeni tekstovi pravnih akata Evropske komisije kojima se najavljuje uspostavljanje novog sistema zaštite privatnosti na nivou EU-SAD iako ne od formalnog, ipak su od ozbiljnog i suštinskog značaja za Srbiju, njene građane i preduzeća.

Kako se navodi, Evropska komisija je pre nekoliko dana predstavila nacrt svoje „Odluke o adekvatnosti“ i teksta sporazuma o „Štitu privatnosti“.

Ovim dokumentima se afirmišu načela o zaštiti privatnosti kojih se moraju pridržavati sva preduzeća koja učestvuju u transferu ličnih podataka ali i, na šta se obavezuju u pismenom obliku, vlasti SAD, i zaštitne mere i ograničenja pristupa podacima od strane organa bezbednosti, stoji u saopštenju.

Dodaje se da se utvrđuje da su zaštitne mere prilikom prenosa podataka u okviru novog „Štita privatnosti“ EU-SAD identične standardima zaštite podataka u EU.

U novom pravnom okviru se izražavaju zahtevi koje je utvrdio Sud pravde EU u oktobru 2015. godine, kada je utvrdio dalju neprimenljivost Safe Harbor-a.

Nadležni organi SAD moraju preuzeti čvrste obaveze o striktnom sprovođenju „Štita privatnosti“ i garantovati da nacionalne bezbednosne službe neće, ni neselektivno ni masovno, pristupati zadržanim podacima, odnosno vršiti nadzor.

Poverenik ocenjuje da, nezavisno od predstojećih problema u implementaciji novog pravnog okvira zaštite podataka u odnosu SAD-EU, one sigurno dodatno naglašavaju značaj zaštite podataka o ličnosti i činjenicu da će Evropska unija tome pridavati sve više pažnje.

Naša zemlja ima i formalnu obavezu, ali i potrebu da usklađuje naš pravni sistem sa standardima EU, naveo je poverenik i ocenio da naša zemlja u tome kasni.

On je napomenuo i da je neophodan novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je pripremio Poverenik i koji je trebalo prema Akcionom planu za Poglavlje 23, da bude usvojen do kraja 2015. godine, ali to nije učinjeno.

Usled toga imamo „sistem“ obrade i zaštite podataka o ličnosti, koji ne samo da nije u skladu sa standardima EU nego čak ni sa Ustavom Srbije, smatra Poverenik.

Foto Tanjug/Iva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh