Gradovi

Potrebno dvostruko više sredstva za Tursku od obećanih

BERLIN – Evropski komesar Ginter Etinger izjavio je danas da će Evropska unija možda morati da udvostruči obećanu finansijsku pomoć Turskoj kako bi joj pomogla da zadrži milione sirijskih izbeglica na svojoj teritoriji.

Evropska komisija je juče najavila prvu tranšu od 3 milijarde evra za pomoć Turskoj u zbrinjavanju 2,5 miliona izbeglica.

„Evropa treba da ukaže na mogućnost dalje finansijske podrške Turskoj posle 2017. godine“, rekao je Etinger nemačkom časopisu Špil, a prenosi Rojters.

Kada se uzme u obzir celokupni trošak smeštaja i brige o izbeglicama koje Turska obezbeđe, račun bi lako mogao da iznosi šest do sedam milijardi evra godišnje, dodao je Etinger, koji je istaknuti član vladajuće Hrišćansko demokratske unije (CDU), stranke nemačke kancelarke Angele Merkel.

Austrijski kancelar Verner Fajman predložio je takođe formiranje novog fonda EU kako bi se finansirali dodatni troškovi.

„Potrebna su nam zajednička evropska rešenja u migrantskoj krizi,“ rekao je Fajman „Špiglu.“

Po njegovom mišljenju, treba formirati fond u koji bi svaka članica EU dala novac a koji bi se potom koristio za pokrivanje troškova smeštaja i brige o tražiocima azila.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je juče razgovaro sa turskim predsednikom Tajipom Erdgoganom a u ponedeljak će predsedavati hitnom samitu EU sa Turskom koja ima za cilj jačanje saradnje kako bi se obuzdao priliv izbeglica u Evropu.

Foto Tanjug/Video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh