Gradovi

Potvrđena optužnica za zločine u „Srebrenici“

BEOGRAD – Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu u slučaju „Srebrenica“ protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog zločina nad civilima, saopštio je danas taj sud.

Protiv ove odluke suda, okrivljeni mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

U saopštenju suda se precizira da je Krivično vanpretresno veće juče donelo rešenje kojij je potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine kojim se okrivljenima na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 10. septembra optužnicu protiv Nedeljka Milidragovića, Alekse Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Bore Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni su optuženi zbog sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, takos sto su u hangaru „Kravice“ 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice je do sada identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Sud je u oktobru prošle godine ovu optužnicu vraćao tužilaštvu na dopunu istrage, a u januaru na ispravku.

Sada je zaključio da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni preduzeli radnje, koje im se predmetnim optužnim aktom stavljaju na teret, na mestu, u vreme i na način opisan u dispozitivu optužnice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh