• Politika

  Potvrđeno: HRVATSKA ODUSTALA od blokade Srbije

  srbija hrvatska, hrvatska srbijaFoto: Ilustracija

  Hrvatska je zvanično dala svoj pristanak čime je unutar EU postignut konsenzus o ispunjenosti kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.

  „Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom“, rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

  Hrvatska je, kako je i najavljivano, ovoga puta usaglasila svoj stav sa već postojećim stavom 27 zemalja članica i time otkolonila prepreku u nastavku procesa pridruzivanja Srbije EU.

  U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je rasprava na ambasadorskom sastanku po drugim tačkama dnevnom reda trajala duže nego sto je bilo predviđeno, tako da je do konsenzusa povodom nastavka procesa otvaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom došlo tek posle 18 časova.

  Posle uspostavljanja saglasnosti o ispunjenosti kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 očekuje se da Srbija bude pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24.

  Nakon toga zemlje članice EU ponovo bi trebalo, na nivou radne grupe Saveta EU, da usaglase zajedničku poziciju EU za pregovore sa Srbijom u okviru poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava.

  U EU očekuje se da bi do formalnog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije trebalo da dođe do kraja juna.

  Komesar za proširenje Johanes Han prošle nedelje saopštio je da je sa Hrvatskom pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i dogovorena formulacija u zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU koja je prihvatljiva i za Hrvatsku.

  Iako je najpre demantovao da je postignut konačni dogovor, hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač juče je izjavio da će se Zagreb složiti da se nastave pripreme za otvaranje poglavlja 23, navodeći da će zahtevi Hrvatske biti uključeni u dalji pregovarački proces Srbije i EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com