• BG

  Povećan broj obolelih od gripa u Beogradu i Nišu, produzen raspust

   

  Povećan broj obolelih od gripa u Beogradu i Nišu
  Foto: Pixabay

   

  Broj ljudi sa simptomima sličnim gripu povećan je u Nišu tokom praznika, a neki pacijenti zadržani su na bolničkom lečenju, dok je u Beogradu od respiratornih infekcija od 26. decembra obolelo više od 30.000 ljudi.

  Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković rekao je za agenciju Beta da je proteklih dana na bolničkom lečenju zbog komplikacija izazvanih virusom gripa bilo izmedju pet i devet pacijenata.

  „Jedan pacijent nalazi se u intenzivnoj nezi na respiratoru“, kazao je Ranković.

  Portparolka Doma zdravlja Nevena Simović rekla je da broj pregleda u toj zdravstvenoj ustanovi povećan, tako da su pedijatri imali u proseku 50 pacijenata, a lekari opšte prakse 40 pacijenata.

  „Povišena temperatura, gušobolja i kašalj glavni su razlozi zbog kojih su se pacijenti obraćali za pomoć našim lekarima“, kazala je Simović.

  Hitna pomoć u Nišu zbrinula je u protekla 24 sata 559 pacijenata, što je za oko 150 više nego uobičajeno neradnim danima, a pomoć su najčešće tražili pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom i zbog kašalja.

  Na području Beograda, od 26. decembra prošle do 1. januara ove godine, od akutnih respiratornih infekcija, uključujući grip, obolelo je 31.029 osoba, što je 11 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, najnoviji su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

  Od tog broja, od gripa je evidentirano 2.626 obolelih, što je za 62 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, rečeno je danas Beti u tom zavodu.

  Najviše obolelih je uzrasta od 5 do 19 godina i to njih 13.485 odnosno 43,62 odsto, a zatim sledi starosna grupa od 20 do 64 godina u kojoj je evidentirano 9.053 obolelih, ili 29,18 odsto.

  Akutne respiratorne infekcije registrovane su i kod dece uzrasta od jedne do 4 godine i to kod njih 5.468 ili 17,62 odsto ukupnog broja obolelih.

  Po podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, akutne respiratorne infekcije su registrovane i kod 3.023 osoba koje imaju 65 i više godina, odnosno kod 9,74 odsto broja ukupno obolelih.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com