Gradovi

Povećanje industrijske proizvodnje od 8,2 odsto u 2015.

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je novi broj časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

BEOGRAD – Ukupna industrijska proizvodnja u 2015. zabeležila je impresivno povećanje od 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je danas ekonomista Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

On je u Privrednoj komori Srbije rekao da je u drugom delu godine međugodišnje povećanje bilo još izrazitije – u decembru je iznosilo 11 odsto.

„To nije toliko promena odnosa ponude i tražnje, koliko je uslovljeno poplavama u 2014, jer glavni čionioci porasta ukupne industrijske proizvodnje u 2015. su proizvodnja elektroprivrede i porast proizvodnje rudarstva“, precizirao je Stamenković.

U novom časopisu MAT navodi se da su za ocenu tekuće privredne aktivnosti i aktivnosti u narednom periodu bitna kretanja u prerađivačkoj industriji. Porast njene proizvodnje u prošloj godini bio je 5,3 odsto.

Ekonomisti navode da je taj porast značcajan, jer je time nadoknađen pad u 2014. za 1,4 odsto, ali da je to svejedno niže od prognoze koju su dali pre tri meseca, a prema kojoj se očekivalo da će rast proizvodnje prerađivačke industrije u celoj 2015. iznositi šest odsto.

Stamenkovića posebno zabrinjava pad proizvodnje prehrambene industrije od 14,2 odsto, u poredenju sa decembrom 2014, posebno za uzroke tako velikog pada, s obzirom na to, kako je rekao, da je ta industrija drugi izvoznik.

Govoreći o bankarskom sektoru, Stamenković je naveo da su razlog za padanje kredita visoke kamate, a ne zato što nema sposobnih tražilaca.

„Banke su nam sposobne, stres testovi pokazali su dobre rezultate što je bitno za privredu“, rekeo je Stamenković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh