Gradovi

Poverenica osudila neprimerene izjave o političarkama

BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas neprimerene izjave prema ženama političarkama koje su poslednjih nedelja prisutne u javnom govoru, naročito kod pojedinih javnih ličnosti.

„U okviru svojih zakonskih ovlašćenja ukazujem da svi, bez obzira na to koji način i vrstu komunikacije koriste, imaju obavezu da poštuju Ustav i zakone Srbije koji važe za sve građane i građanke“, navodi se u saopštenju poverenice.

Ona je podsetila da je „Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje vređa dostojanstvo lica ili grupe lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, koje stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“.

Poverenica ističe da je pred nama još mnogo posla na izgradnji tolerantnog i ravnopravnog društva u kojem se žene neće gledati isključivo kroz stereotipne i tradicionalne rodne uloge i prizmu pola, već i kroz prizmu stručnosti, sposobnosti i znanja.

„Verujem da javnost jasno prepoznaje i osuđuje sve slučajeve u kojima se neprimeren govor prema bilo kojoj društvenoj, manjinskoj ili marginalizovanoj grupi pojavljuje zbog lične promocije i želje da se bude prisutan u medijima i javnom životu, a ne kao potreba izražavanja određenih političkih stavova“, zaključila je Janković.

Autonomni ženski centar osudio je ranije danas seksističke napade lidera radikala Vojslava Šešelja i funkcionera DŠ-a Dragana Maršićanina upućene potpredsednici vlade Srbije Zorani Mihajlović, ali i drugim ženama iz političkog života.

U saopštenju Centra se navodi da očekuju odlučnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojom bi se ove izjave označile kao gruba kršenja odredbi Zakona o zabrani diskriminacije.

Foto Tanjug, D. Peternek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh