• Ekonomija

  Poverenje Kinezima: Argentina za nuklearke 15 mldr

  nuklearka iranFoto: Beta/AP Photo/Mehr News Agency, Majid Asgaripour

  Kineska kompanija će raditi sa argentinskom firmom u državnom vlasništvu, Nukleoelektrikom, na izgradnji četvrtog i petog reaktora u toj južnoameričkoj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici CNNC-a.

  Zadovoljni i Britanci

  Prošlog meseca, Kina je obećala da će preuzeti jednu trećinu vlasničkog udela u britanskoj prvoj nuklearnoj elektrani izgrađenoj u poslednjih nekoliko decenija, i da će za te namene obezbediti 9,1 milijardu dolara, što je premijer Dejvid Kameron pozdravio kao „istorijski sporazum“.

  Ugovor je postignut tokom vikenda na samitu G20 u Turskoj, prenosi agencija AFP.

  Argentinska vlada procenjuje da će za taj projekat biti potrebno 15 milijardi dolara, izjavio je ministar privrede te zemlje, Aksel Kisilof, navodi se u saopštenju Ministarstva planiranja kojim je najavljen taj posao.

  Kina će obezbediti deo sredstava za finansiranje projekta kroz ulaganja i bankarske kredite po povoljnijim kamatama, dodaje se dalje.

  Jedan reaktor će koristiti kanadsku tehnologiju teške vode, dok će drugi biti izgrađen prema tehnologiji Hualong Uan koja je razvijena u Kini, naveo je CNNC.

  Kineske državne energetske kompanije pokušavaju da promovišu svoju domaću nuklearnu tehnologiju i sklope energetske sporazume širom sveta, dodaje AFP.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com