Gradovi

Poverioci do 1. jula da kažu – ko im završava izvršenje

BEOGRAD – Poverioci takozvanih „starih izvršnih predmeta“ kojih u Srbiji ima oko dva miliona, dužni su da se do 1. jula izjasne da li žele da njihove postupke izvršenja/obezbeđenja koji su u toku, završi sud ili javni izvršitelj, objavljeno je na sajtu Ministarstva pravde.

Za rad javnih izvršitelja u tim slučajevima plaćaće se samo polovina predujma predviđenog tarifom za njihov rad.

Naime, primena novog Zakona o izvešenju i obezbeđenju počinje 1. jula pa će stari izvršni predmeti moći da, u skladu sa željom poverioca, budu iz suda prebačeni u rad izvršiteljima.

Zakon predviđa da, „izvršni poverioci u čiju korist je pre početka rada izvršitelja u Srbiji (pre 2012. godine) doneto rešenje o izvršenju na osnovu izvršne ili verodostojne isprave ili rešenje o obezbeđenju, i koji 1. maja 2016. godine još vode izvršni postupak ili postupak obezbedenja, dužni su da se u roku od 1. maja do 1. jula 2016. godine izjasne o tome da li su voljni da izvršenje sprovede sud ili javni izvršitelj“.

Ako se ne izjasne u roku, izvršni postupak će biti obustavljen.

Ukoliko se pak izvršni poverilac izjasni da želi da mu postupak nastavi javni izvršitelj, dužan je da javnom izvršitelju plati samo polovinu predujma određenog Javnoizvršiteljskom tarifom, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde.

Ako se izvršni poverilac izjasni da postupak po rešenju o izvršenju na osnovu verodostojne isprave radi namirenja novčanog potraživanja nastalog iz komunalnih usluga i srodnih delatnosti nastavi javni izvršitelj, sud je dužan da u roku od osam dana dostavi poslovni broj sudskog predmeta Komori izvršitelja.

Komora će nakon toga, u skladu sa Zakonom, odrediti javnog izvršitelja koji nastavlja sprovođenje izvršenja.

Ministarstvo pravde pozvalo je ovim povodom sve takozvane „velike poverioce“ (poverioce sa velikim brojem predmeta) da preuzmu tabele, koje su dostupne na njegovom sajtu, da ih popune u skladu sa uputstvom i dostave nadležnim sudovima radi daljeg postupanja u skladu sa izjašnjenjem.

Inače, najveći broj starih izvršnih predmeta – u kojima je postupak započeo pre početka rada izvršitelja, čine komunalni predmeti, oko 80 odsto.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji je usvojen krajem prošle godine, ukida paralelnu naležnost javnih izvršitelja i sudova.

Shodno tome, sudovi će biti isključivo nadležni sa sprovode izvršenja prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari, izvršnih isprava koje glase na činjenje, davanje, trpljenje i izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima i vraćenje zaposlenih na rad.

Svi ostali predmeti prelaze u isključivu nadležnost javnih izvršitleja koji ostaju nadležni u komunalnim predmetima.

U Srbiji trenutno ima 235 izvršitelja koji imaju preko 1.700 zapsoelnih, dok je u sudovima na tome angažovano oko 800 ljudi.

Na ovaj način će osnovni i privredni sudovi biti znatno rasterećeni, s obzirom da samo sprovođenje izvršenja podrazumeva preduzimanje više radnji i veće angažovanje suda, a traje i znatno duže u odnosu na samo odlučivanje o predlogu za izvršenje.

Foto Tanjug/video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh