Gradovi

Poverioci i država oštećeni za više od pet miliona dinara

SMEDEREVO – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu podneli su krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika jednog privrednog društva u stečaju i vlasnika jednog preduzeća iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Stečajni upravnik je osumnjičen da je, nevršenjem svoje službene dužnosti omogućio zakupcu, bivšem vlasniku privrednog društva u stečaju, pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 1.295.452 dinara.

To je učinio tako što mu je izdao poslovni prostor preduzeća u stečaju za iznos od 27.000 dinara mesečno, iako je znao da je taj poslovni prostor zakupac dao u podzakup za iznos od 1.000 evra mesečno.

Sumnja se i da je stečajni upravnik zakupcima poslovnog prostora za koji je odgovoran, nije fakturisao utrošak struje, vode i drugih komunalnih usluga, čime im je omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 2.329.719 dinara.

Na ovaj način su poverioci privrednog društva u stečaju, među kojima je najveći poverilac Fond za razvoj Republike Srbije, oštećeni za 3.625.171 dinar.

Zakupac je osumnjičen da je od 2013. do 2015. godine, za izdavanje u podzakup poslovnog prostora naplaćivao 1.000 evra mesečno, od čega je 200 evra u dinarskoj protivvrednosti uplaćivano na račun njegove firme, a 800 evra u gotovini, bez evidentiranja u poslovnu dokumentaciju.

Na ovaj način je budžet Republike Srbije, po osnovu neplaćenih poreskih obaveza, oštećen za 1.743.053 dinara, navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh