• Gradovi

  Повлачење лекова за инфекције уринарног тракта

  Лекови који садрже циноксацин, флумекин, налидиксинску и пипемидинску киселину биће повучени са тржишта Европске уније, а у складу са коначном одлуком Европске комисије и Агенција за лекове и медицинска средства Србије привремено ће ставити ван снаге дозволу за промет лекова који садрже пипемидинску киселину.

  Како незванично сазнајемо, то ће бити урађено јер су приликом њихове примене забележене онеспособљавајуће, дуготрајне и потенцијално неповратне нежељене реакције, које углавном утичу на мишићно-коштани и нервни систем.

  Медикаменти који садрже ову киселину у широкој су употреби у Србији, углавном за инфекције доњег дела уринарног тракта, за небактеријски хронични простатитис, некомпликовани циститис…

  Писмо о повлачењу лекова, које су потписали представници 14 фармацеутских кућа, јуче је достављено здравственим радницима, а како незванично сазнајемо, у понедељак ће се наћи и на сајту Агенције за лекове.

  У писму се лекарима саопштава да не прописују флоурохинолонске антибиотике за терапију фарингитиса, тонзилитиса и акутног бронхитиса, за превенцију путничких дијареја или уринарних инфекција које се понављају, за небактеријске инфекције, за благе до умерено тешке инфекције.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com