• Novosti online

  Povodom Medjunarodnog dana žena održan protestni marš u Beogradu, tokom šetnje napadnuti …

  U protestnom maršu „Rad, a ne glad, hrana, a ne oružje“, koji je održan danas u Beogradu povodom Medjunarodnog dana žena, 8. marta, učestvovalo je oko 1000 ljudi.

  Kako je saopštila organizacija „Žene u crnom“, koja je jedan od organizatora, trasa marša bila je od Filozofskog fakulteta do Centra za kulturnu dekontaminaciju, a kolona se zaustavljala kod zgrade Predsedništva, Vlade i sedišta ministarstava u Nemanjinoj ulici.

  Na trgu Slavija, razvijen je transparent „Ako žene stanu, staće ceo svet“, a zatim su položeni karanfili na spomenik Dimitriju Tucoviću.

  Na spomenik Petru Petroviću Njegošu okačena je kecelja sa natpisom „Podržavam ženski štrajk“.

  „Ovu akciju izvele su Žene u crnom kako bi uputile podršku aktivistkinjama i aktivistima ove i drugih organizacija koje su se proteklih dana našle na udaru pretnji jer su kecelje sa natpisima ‘Podržavam ženski štrajk’, ‘Nauka je ženskog roda’ i ‘Abortus je žensko pravo’ postavili na spomenike Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću, patrijarhu Pavlu, Nikoli Tesli i Borislavu Pekiću“, navodi se u saopštenju.

  Žene u crnom navele su da je tom akcijom „skrenuta pažnja na nevidljiv i neplaćen ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvodjenja seksualnog obrazovanja u škole, kao i manje prisustvo spomenika važnim ženama iz srpske istorije u javnom prostoru“.

  U Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon marša, otvorena je izložba umetnika Reze, izbeglice iz Irana, kojom je obeleženo 100 godina od ubistva Roze Luksemburg.

  Početak današenjeg protestnog marša obeležio je incident kada su prilikom dolaska na marš nepoznate osobe napale aktiviste udruženja „Da se zna!“.

  Organizatori protestnog marša su osudili taj incident i zatražili od nadležnih da pronadju i kazne odgovorne.

  Udruženje: Napadnuti LGBT aktivisti u Beogradu tokom protestne šetnje povodom Dana žena

  Udruženje „Da se zna“ saopštilo je danas da je tokom protestnog marša koje je organizovalo u Beogradu povodom Medjunarodnog dana žena, napadnuta njihova izvršna direktora Dragoslava Barzut koju su napadači, kako se navodi, više puta pljunuli.

  Navodeći da su aktivisti sa LGBT+ zastavama organizovano krenuli na marš sa namerom da podrže ženski pokret i istaknu probleme LBT+ žena, iz udruženja su saopštili da su „još na Terazijama počeli da ih prate i snimaju dva mladića“.

  „Homofobična dobacivanja su kulminirala kada su napadači više puta pljunuli Dragoslavu Barzut, izvršnu direktorku našeg udruženja“, navodi se u saopštenju.

  Ocenjuje se kao „posebno zabrinjavajuće“ što su tokom incidenta aktivisti udruženja u više navrata pozivali prisutnu policiju da reaguje što su policajci, kako se navodi, odbili uz obrazloženje da nisu ništa videli.

  „Nakon što je incident eskalirao, policija je mladiće legitimisala, ali je nepoznato šta se sa njima dogodilo. Smatramo nedopustivim ponašanje pojedinaca i institucija koje smo danas doživeli. Mi smo deo ovog društva i zahtevamo da se odgovorni za današnji incident adekvatno sankcionišu“, piše u saopštenju Udruženja „Da se zna“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com