• Crna Gora

  „POVRATNA KARTA I 150 EVRA ZA GLAS ZA DPS“ Crna Gora bira novi parlament, zabeležene brojne NEPRAVILNOSTI; Velika izlaznost možda nagoveštava kraj Milove diktature?

  U Crnoj Gori danas se održavaju deseti izbori od uvođenja višestranačja i četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore. sNa izborima učestvuje 17 izbornih lista, najviše od obnavljanja višestranačja u Crnoj Gori, a one se bore za 81 mesto u Skupštini Crne Gore.

  Velika izlaznost nagoveštava da će 16. oktobar za Mila Đukanoviča biti ono što je 5. oktobar bio za demokratizaciju srpske političke scene.

  Prema nezvaničnim informacijama, vrh režima je u panici, pogotovo jer je otkriven veliki broj nepravilnosti i sprečeni brojni pokušaji kradje na izborima.

  Opozicija, iako razjedinjena, deluje veoma organizovano u kontroli izbornog procesa.

  Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista:

   ALBANCI ODLUČNO FORCA-DUA-AA SHQIPTARËT TË VENDOSUR FORCA-UDSH-ASH
  1. SDP – Ranko Krivokapić – Država svima
  2. Albanska koalicija „SA JEDNIM CILJEM“ DP, GI, DS u CG i Perspektiva Koalicioni Shqiptar „ME NJË QËLLIM“ DP-IQ-LD në MZ dhe Perspektiva ALTERNATIVA CRNA GORA
  3. „POZITIVNA CRNA GORA – DARKO PAJOVIĆ – JER VOLIM CRNU GORU“ Sigurnim korakom!
  4. DPS – Milo Đukanović
  5. Hrvatska građanska inicijativa – HGI od srca
  6. MR ALEKSA BEČIĆ – DEMOKRATE – POBJEDE, A NE PODJELE
  7. „VELIKA KOALICIJA – KLJUČ – DEMOS, SNP, URA – NAJBOLJE ZA CRNU GORU“
  8. Srpska stranka – prof dr Milovan Živković
  9. Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore – dr Smajo Šabotić
  10. „Za bolji standard penzionera i razvoj sjevera Crne Gore“
  11. „Lista Demokratskog saveza Albanaca – Lista e Lidhjes Demokratike të Shqiptarëve“
  12. „DEMOKRATSKI FRONT – MI ILI ON“
  13. BOŠNJAČKA STRANKA – RAFET HUSOVIĆ – NAŠA SNAGA
  14. Bošnjačka Demokratska Zajednica u Crnoj Gori – Hazbija Kalač
  15. „Socijaldemokrate Crne Gore – Ivan Brajović – Dosljedno“
  16. Stranka srpskih radikala – „Crnu Goru u sigurne ruke“

  Biračka mesta u Crnoj Gori otvorena su od sedam sati i birači će moći da glasaju do 20 časova. Međutim, na nekim biračkim mestima glasanje je kasnilo jer se birački odbori ne snalaze u rukovanju elektronskom opremom za indetifikaciju birača, što je inače po prvi put uvedeno za ove izbore. Prema prvim informacijama sa biračkih mesta, članovi biračkog odbora u Petnjici nisu znali kako da uključe elektronski uređaj, pa se čekalo da dođu osobe koje se u to razumeju.

  Glasa više od pola miliona građana

  Glasačko mesto u Baru

  Foto: CDT_CrnaGora / Twitter Glasačko mesto u Baru

  Nešto manje od 529.000 upisanih birača moći će danas da glasa na 1.206 biračkih mesta. Pored parlamentarnih, u četiri crnogorske opštine, Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, danas će biti održani i lokalni izbori.

  Prvi nezvanični rezultati današnjih izbora, kako je najavljeno, mogu se očekivati sat vremena posle zatvaranja birališta.

  Parlamentarne izbore u Crnoj Gori prati više od 2.600 domaćih i stranih posmatrača.

  Predizborna atmosfera je protekla u znaku podsticanja podela na „za i protiv Mila“. Premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) već 27 godina vladaju Crnom Gorom, a prvi put od sredine devedesetih godina na izbore izlaze samostalno. Sa druge strane, najveći deo opozicije nastupa okupljen u koalicije, za šta analitičari smatraju da je dobro jer time „smanjuju mogućnost rasipanja glasova“.

  Predizborni period obeležilo je i pitanje ko i da li ruši Mila Đukanovića sa vlasti i da li će on posle 27 godina izgubiti tron.

  U Crnoj Gori je na snazi izborna tišina, a lideri vlasti i opozicije na završnim konvencijama su razmenili oštre poruke.

  Đukanović je poručio da će nakon izbora biti stavljena tačka na „anticrnogorsko delovanje“ svih u toj državi, a lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozvao aktuelnog premijera da nakon izbora „mirno preda vlast“.

  TV Pink M: Uhapšena grupa koja je planirala sukobe u Crnoj Gori

  Podgorička televizija Pink M javila je danas da je u Crnoj Gori tokom noći „locirana i uhapšena“ paravojna kriminalna grupa „od najmanje 15 osoba“, koja je ušla u Crnu Goru i unela velike količine oružja i municije sa ciljem da izazove oružane sukobe, „pa čak i likvidacije“. Grupu, prema navodima Pink M, predvodi bivši šef žandarmerije Srbije Bratislav Bata Dikić. Opširnije o tome, pročitajte OVDE.

  Mnoštvo nepravilnosti

  Na više biračkih mesta u Crnoj Gori od jutros su zabeležene nepravilnosti.

  U Nikšiću su zatvorena sva tri biračka mesta u okviru škole u kojoj se nalazi biračko mesto broj 35, zbog prijave da se vrši kupovina glasova, dok je na većini izbornih mesta u Ulcinju na kratko nestala struja.

  U blizini bioračkih mesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju na svega nekoliko desetina metara od biračkog mesta, partijski aktivisti deli su izborni materijal, što je zabranjeno, pišu Vijesti.me.

  Kutija za glasanje putem pisma nestala je na jednom biračkom mestu u Nikšiću jutros oko 8 časova i niko od članova komisije ne zna gde je.

  Dobili 150 evra da glasaju za DPS?

  Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je na Fejsbuk profilu izjavu Hajruši Vita, koji je sinoć stigao iz Italije sa još 180 građana da glasa. Na snimku se čuje da su oni dobili povratne karte i po 150 eura da glasaju za broj 6, pišu Vijesti.me

  Podneto 19 krivičnih prijava zbog neregularnosti

  Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je 19 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu od kojih se većina odnosi na povredu sloboda opredeljenja pri glasanju.

  Kako je saopšteno iz MANS-a protiv devet osoba su podnete krivične prijave zbog sumnje da kupuju lične karte, protiv četiri zbog sumnje da su delili novac ili korist biračima u zamenu za glasove i protiv šest osoba zbog sumnje u vršenja pritiska na birače.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Mileta Tomović

   16. октобра 2016. at 14:55

   Greška je u rasporedu – Demokratski front je na broju 13

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com