Novosti online

Повучена одлука о истрази против Додика?

Од нашег сталног дописника

Бањалука – Тужилаштво БиХ повукло је одлуку о спровођењу истраге против председника Републике Српске Милорада Додика, сазнаје „Вечерњи лист БиХ”. Медији у РС, позивајући се на изворе у правосудним институцијама у Сарајеву, објавили су прошле седмице да је Тужилаштво БиХ 14. јануара издало наредбу да се изврши претрес објеката, рачуна и свих трансакција које користи Додик.

Из Тужилаштва БиХ тада није било коментара на ова сазнања, тако да је сама најава наводне истраге, као и њеног евентуалног окончања, остала у домену медијских сазнања.

„Вечерњи лист”, позивајући се на изворе у Тужилаштву БиХ, пише да је та институција повукла наредбу о претресу објеката, рачуна и свих трансакција које користи председник Српске. Лист пише да је „иницијатива о хапшењу Додика”, према одређеним изворима, требала послужити да се умири бошњачка јавност после одређивања притвора лидеру СББ-а Фахрудину Радончићу.

Овај лист подсећа како се у јавности до сада помињало да је истрагу против Додика у тајности наводно водило више тужилаца, иако је шеф Одељења за организовани криминал Божо Михајловић рекао како формалне истраге нема.

Новинска агенција Срна и бањалучке „Народне новине” претходно су објавили да се против Додика води истрага и навели да су „раније пропала два покушаја Додикове дискредитације и правног процесуирања (килограм злата и вила на Дедињу)”.

Високи функционери Додиковог СНСД-а тврдили су последњих дана да истрага заиста постоји, а сам Додик рекао је да га не интересују приче да Тужилаштво БиХ води истраге против њега и да се не бави инспекторским пословима.

„Против мене је у прошлости то исто тужилаштво водило стално неке истраге и покретало спекулације. Пре две године одустали су од истраге у вези са изградњом зграде Владе РС и аутопута, констатујући да нема никаквих доказа”, истакао је Додик.

И „Вечерњи лист БиХ” и претходно бањалучки медији указивали су на улогу коју у овом процесу има Драган Мектић, министар безбедности БиХ, кадар СДС-а. „Вечерњи лист” констатује да је Мектић најављивао Додиково хапшење, док су медији у Бањалуци Мектића наводили као координатора активности за Додиково довођење пред правосуђе БиХ.

И посланици Радончићевог СББ-а јуче су у парламенту БиХ Мектића упитали на кога је мислио кад је најављивао „спектакуларно хапшење” и зашто помиње такав појам који не постоји у Кривичном закону БиХ. Мектић је одговорио да неће одустати од судских истрага против одговорних за сва кривична дела и да ради у складу са предизборним обећањима у којима је најављена борба против криминала и корупције, истичући да су у борби са тим хапшења и судски процеси неопходни. Посланици Радончићевог СББ-а нису били задовољни одговорима, уз констатацију да се Мектић понаша као у предизборној кампањи.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh