• Hronika

  Пожар у Општој костурници Старог гробља у Нишу

  У суботу је дошло до пожара у делу Старог гробља у Нишу где се налази Општа костурница у коју су сахрањени војници настрадали у Првом светском рату.

  Ово здање има велику историјску вредност и ватрогасци су учинили максимум напора да што пре угасе пожар, али нема сумње да ће Костурница бити знатно оштећена.

  Старо гробље у Нишу тренутно представља један од најнеуређенијих и најзапуштенијих делова града на Нишави иако се у њему налазе кости многе знамените Нишлије и поред тога што се налази у ширем центру града.

  Од многих идеја које се помињу углавном у изборним кампањама да се Старо гробље претвори у меморијални парк, до сада није било ништа.

  Повремена, спорадична чишћења, углавном након неког критичког текста или напада паса луталица на пролазнике нису довољна како би Старо гробље било у стању какво Ниш и знамените Нишлије које су у њему сахрањене заслужују.

  Иначе, на Старом гробљу у Нишу већ деценијама нема сахрањивања, а ту почивају осим ратника и мошти познатих нишких учитеља, занталија и људи који су пре више деценија учествовали у развоју града.

  Старо гробље датира још из времена када су Србију окупирали Турци.

  Од око 3.000 споменика, више од две стотине има историјске и уметничке вредности, а осам спомен-обележја је стављено под заштиту закона 1983. године.

  Ту почивају вођа нишке буне из 1841. године Станко Атанацковић-Бојаџија, вођа ослободилаца од Турака Никола Kоле Рашић, Тодор П. Станковић који је истакао заставу слободе 1878. године када је Ниш ослобођен од Турака, чувени Атанасије Петровић „Учитељ Таса“, који је штампао прву књигу у Нишу, Јован Апел, познати индустријалац који је отворио прву пивару у Нишу и многи други …

  Љубомир Костић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com