Gradovi

Poznati pozvali Kamerona da pusti decu iz Kalea u VB

LONDON – Glumci Džad Lou, Džilijan Anderson i fudbaler Gari Lineker su među 145 poznatih ličnosti koje su danas pozvale britanskog premijera Dejvida Kamerona da dozvoli deci migranata, zaglavljenim u luci Kale, da uđu u Veliku Britaniju.

U otvorenom pismu britanskom premijeru, oni su zatražili da deca iz izbegličkog kampa poznatog kao „Džungla“ u Francuskoj koja imaju rođake u Britaniji, budu sa njima ujedinjena, dok njihovi zahtevi za azil budu procesuirani.

Poziv poznatih dolazi u trenutku kada se francuske vlasti pripremaju da unište deo tog kampa u ponedeljak, a ovaj potez učinio bi 3.000 ljudi beskućnicima na temperaturama blizu smrzavanja, naveo je AFP.

Prema podacima humanitarne organizacije Pomozimo izbeglicama, u tom delu kampa živi 440 dece, od kojih 291 bez pratnje odraslih.

„Takav nametnuti potez ponovo bi isčupao iz korena one koji su već morali da napuste svoje domove zbog rata i progona“, navodi se u pismu poznatih i poziva vlada da deluje kada je reč o maloletnicima u kampovima u Kaleu i Dankerku.

Lou, koji je organizator pisma, posetio je kamp i opisao uslove u kojima deca žive kao „jezive“.

„Kameron i britanska Vlada moraju hitno da sarađuju sa francuskim vlastima u rešavanju ove humanitarne krize“, kazao je glumac.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh